“Το Παλαιοπωλείο”, το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Σχιζάκη

Ένα μαγαζί που «πουλάει πράγματα που κανείς δεν αγοράζει», γίνεται το φόντο για να μιλήσει ο συγγραφέας  Κώστας Σχιζάκης    για το μεγαλείο του Ανθρώπου που στέκει  Μοίρα στη Μοίρα του, οσφρίζεται την καθημερινότητα και ονειρεύεται να φτιάξει ένα αύριο καλύτερο από το σήμερα.

“Το Παλαιοπωλείο”, το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Σχιζάκη  που κυκλοφόρησε  από  τις εκδόσεις 24 γράμματα, είναι ένα  πολυπρόσωπο έργο που εξελίσσεται στο Ρέθυμνο, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στη Ρώμη και στην Πάντοβα.

Το μεγαλύτερο  μέρος της πλοκής  του διαδραματίζεται  από το 2004 έως το 2008.  Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές σε προηγούμενα χρόνια οι οποίες παρέχουν στον αναγνώστη πληροφορίες από το παρελθόν των ηρώων  φωτίζοντας  και αξιολογώντας   χαρακτήρες   και τοποθετώντας  τα πρόσωπα  στην σωστή τους διάσταση.

Με επίκεντρο ένα  αδιέξοδο δρομάκι στο Ρέθυμνο, αναπτύσσονται φιλίες, έρωτες και πάθη  προσφέροντας  στα μάτια του αναγνώστη  όλους τους τρόπους, πιθανούς και απίθανους, που εκδηλώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις.

Η ζωντάνια των περιγραφών, ο γοργός ρυθμός της εξέλιξης του έργου καθώς και  τα απροσδόκητα γεγονότα που συμβαίνουν, αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη  μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Αξιοπρόσεκτο προβάλει το γεγονός οτι την ρομαντική ατμόσφαιρα που επικρατεί κατά την εξέλιξη της ιστορίας την αντιστρατεύεται καθοριστικά η ωμότητα που αποσκοπεί και εντέχνως προβάλλεται στον επανακαθορισμό των σχέσεων μεταξύ των πρωταγωνιστών όπως συμβαίνει άλλωστε και στη ζωή.

Κατʼ αυτό τον τρόπο, το μυθιστόρημα είναι απολύτως αληθοφανές και ο ρεαλισμός        τόσο των εικόνων που διαδέχονται η μιά την άλλη, όσο και η εναλλαγή των συναισθημάτων, το καθιστούν στην κυριολεξία ένα έργο κινηματογραφικό, που προβάλλεται στις οθόνες του νου.

Στην πρώτη κριτική παρουσίαση που βιβλίου ο Απόστολος Θηβαίος με τίτλο “Ο Ελληνιστικός Κώστας Σχιζάκης”,  τονίζει μεταξύ άλλων:

«Το βιβλίο του Ηρακλειώτη αρχιτέκτονα που εμπνεύστηκε πριν από μερικά χρόνια την δημιουργία ενός Μουσείου Εικαστικών Τεχνών, συνιστά ένα αληθινό μαργαριτάρι, πλούσιο από μικρές και μεγάλες μυθιστορίες. Η Άννα, ο Δημήτρης, το στενό με τα δυο τρία σπίτια, τα χρόνια τα ακρωτηριασμένα, ο έρωτας που πατά τον θάνατο. Στο μυθιστόρημα,  αναπλάθεται ένα είδος νεότητας που μόνον τα ταξίδια μπορούν κάποτε να ανασύρουν.

Η μεγαλοσύνη και η ανθρωπιά ποτίζουν τις σελίδες με εκείνο το είδος της φίνας μελαγχολίας που συνεπάγεται η αξεδιάλυτη σκόνη του καιρού. Μυρωδιές των δρόμων, έρωτες και αποχαιρετισμοί, η φρεσκάδα των καθημερινών πραγμάτων που χάθηκε και τώρα ξαναζεί μες στις σελίδες του Παλαιοπωλείου.

Μια αίσθηση ξυπνά ανάμεσα σε εκείνα τα παλιά πράγματα, μια αίσθηση που δεν φέρνει την πλήξη, που σκεπάζει σαν φτερούγα τα μάτια του μύστη για να δει κάποτε καλύτερα, για να ακούσει ευκρινέστερα τις παγωμένες μουσικές που ζωντανεύουν τα πρόσωπα των ελληνιστικών ηρώων του Κώστα Σχιζάκη».

Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει σχετικά: «Έγραψα “το Παλαιοπωλείο” προκειμένου να επιστρέψω και να μυρίσω την ατμόσφαιρα που αποπνέουν όλο αυτά τα ορφανά αντικείμενα τοποθετημένα  τις περισσότερες φορές φύρδην-μίγδην σε τραπεζάκια στρογγυλά.  Έχουν την μυρωδιά ενός ερμητικά κλειστού παρελθόντος, μιας σάλας που ανοίγει μια φορά τον χρόνο για να δεχτεί συγγενείς  και γλυκά…».

Ο συγγραφέας

Ο Κωστής Σχιζάκης είναι αρχιτέκτονας μηχανικός. Ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο. Το έτος 2000 ίδρυσε το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και ασχολείται μ αυτό ενεργά μέχρι σήμερα.

Το Παλαιοπωλείο είναι το έκτο βιβλίο που εκδίδει και το πρώτο σε συνεργασία με τα 24γράμματα.