Στις δύο τελευταίες θέσεις του πίνακα κατάταξης πολιτιστικών δαπανών των κρατών μελών της ΕΕ, ως ποσοστό των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης, βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος, με βάση στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, το 2018 το 1,0% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση διατέθηκε σε πολιτιστικές υπηρεσίες.
Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ραδιοτηλεοπτικές και οι εκδοτικές υπηρεσίες. Αυτό το ποσοστό παρέμενε σταθερό με την πάροδο των χρόνων, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1,0% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Για παράδειγμα, το 2018, η Λετονία κατέγραψε το μεγαλύτερο μερίδιο πολιτιστικών υπηρεσιών στις δαπάνες γενικής κυβέρνησης (2,8%).
Ακολουθεί η Ουγγαρία με 2,7% και η Εσθονία με 2,4%. Το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην Ελλάδα (0,3%) και ακολουθεί η Κύπρος (0,5%). Ανάμεσα στα χαμηλά ποσοστά και η Ιταλία μαζί με την Πορτογαλία με 0,6% η καθεμία.
Υπήρξαν γενικά σχετικά μικρές αλλαγές που αναφέρθηκαν στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ μεταξύ του 2013 και του 2018. Η κύρια εξαίρεση ήταν η Ουγγαρία, όπου το μερίδιο των πολιτιστικών υπηρεσιών στις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε από 1,5% σε 2,7%.
Μάλιστα, όπως φάνηκε και από τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε αρκετές χώρες της ΕΕ κατά την διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, ακόμη και οι εργαζόμενοι στους τομείς του πολιτισμού βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα από τις κυβερνήσεις τους.
Σε Ελλάδα και Κύπρο το κίνημα #SupportArtWorkers ζήτησε τους τελευταίους μήνες την στήριξη από τις κυβερνήσεις προς τους εργαζόμενους αφού δεν είχαν κανένα εισόδημα ενώ έλαβαν τελικά υποσχέσεις για ένα πενιχρό επίδομα στήριξης.