‘’Κωστής Φραγκούλης – Γιάννης Βάρδας: η δίφορη ζωή του δημοτικού τραγουδιού’’ είναι το θέμα που θ΄αναπτύξει διαδικτυακά η επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, στις 7 το απόγευμα , στον σύνδεσμο:
https://us06web.zoom.us/j/9652748710?pwd=Y01Gcm8waXBDZXpUejJDZ2tnTk5zUT09
Η ομιλία εντάσσεται στις διαδικτυακές εκδηλώσεις της Ελληνικής Εταιρείας Γλώσσας και Μουσικής με γενικό θέμα «Λόγος και προφορική παράδοση».
Ο Κωστής Φραγκούλης (1905-2005) με τα Δίφορα 1 και 2, τη δεκαετία του 1960, και ο Γιάννης Βάρδας (Λυραρογιάννης, γεν. 1946) με το Όμορφα που ’σαν τα χωριά, το 2010, μας έδωσαν μια σειρά τραγουδιών σε ανομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο στίχο, στο ύφος του δημοτικού τραγουδιού, τα οποία ωστόσο διατηρούν τον προσωπικό τόνο τού κάθε δημιουργού.
Στην ομιλία, θα αναζητηθούν τα χαρακτηριστικά του ποιητικής και της θεματολογίας των δύο ποιητών και θα γίνει σχολιασμένη ανάγνωση ποιημάτων τους, για να φανεί τόσο η οφειλή τους στην παράδοση του δημοτικού τραγουδιού όσο και οι δικοί τους, ξεχωριστοί εκφραστικοί τρόποι.
Κοντά μας θα είναι και ο ίδιος ο κ. Γιάννης Βάρδας, για να απαγγείλει και να συμμετάσχει στη συζήτηση που θα ακολουθήσει με το κοινό.
Η Τασούλα Μαρκομιχελάκη σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, με θέμα το Κρητικό Θέατρο του 16ου-17ου αιώνα, και επόπτη καθηγητή τον Άγγλο νεοελληνιστή David Holton.
Στο παρελθόν δίδαξε πέντε χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και κατόπιν 14 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει το ποίημα του 16ου αιώνα Της Κρήτης ο χαλασμός του Μανόλη Σκλάβου, στις εκδόσεις του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη, και έχει γράψει μία μονογραφία για τη λογοτεχνική απεικόνιση του βενετοκρατούμενου Χάνδακα (Ηράκλειο), στις εκδόσεις University Studio Press.
Το 2020 κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο, η φιλολογική έκδοση των Διδαχών και Λόγων του περίφημου Επτανήσιου ιεροκήρυκα Ηλία Μηνιάτη, των αρχών του 18ου αιώνα, από το Ίδρυμα «Άρτος Ζωής».