Το νέο βιβλίο του βραβευμένου διεθνώς Έλληνα ποιητή με κρητική καταγωγή Χριστόφορου Λιοντάκη, “ο Μεγάλος Δρόμος” παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Ηράκλειο από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε παρόντος του ποιητή – συγγραφέα Χριστόφορου Λιοντάκη, στο κατάμεστο από κόσμο βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Τίτος Κοκολάκης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ινίου, χωριό απ’ οπου κατάγεται ο ποιητής, τον οποίο χαρακτήρισε “μεγάλο κεφάλαιο και καλό πρεσβευτή του χωριού και της Κρήτης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς πέρα από τις βραβεύσεις του στη χώρα, η αξία και το έργο του αναγνωρίζεται διεθνώς”.
Ο κ. Κοκολάκης εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες, λέγοντας ότι το προεδρείο, τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου, οι κάτοικοι είναι ευγνώμονες στο πρόσωπο του κ. Λιοντάκη που δώρισε το παραδοσιακό πατρικό του σπίτι στο Ίνι, στο οποίο έζησε και το οποίο ανακαινίστηκε και έχει δημιουργηθεί λαογραφικό μουσείο, που αποτελεί μια πλούσια «κιβωτό» πολιτισμού. Για το βιβλίο στην συνέχεια μίλησαν οι: Αντώνης Καρτσάκης (συγγραφέας – φιλόλογος), Δημήτρης Περοδασκαλάκης (ποιητής – φιλόλογος), Νίκος Ψιλάκης (συγγραφέας – δημοσιογράφος).
Πολλά ποιήματα -στίχοι του Χριστόφορου Λιοντάκη έχουν μελοποιηθεί από κορυφαίους συνθέτες, ενώ με το βιβλίο του -όπως αναφέρθηκε- επιχειρεί μια συγκινητική ζωντανή καταγραφή βιωμάτων των παιδικών του χρόνων όπως τα έζησε στο χωριό του το Ίνι του Δήμου Μινώα Ηρακλείου, από το 1945 ( χρονολογία γέννησης του) έως το 1956, δηλαδή τα μεταπολεμικά χρόνια με τις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Ο τιμώμενος συγγραφέας-ποιητής ευχαρίστησε συγκινημένος τους άξιους όπως είπε, ομιλητές, τους στενούς συγγενείς του για τη στήριξη, την αντιδήμαρχο Αριστέα Πλεύρη, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους για την αγάπη τους στο πρόσωπό του.
“Με το βιβλίο μου”, όπως είπε ο συγγραφέας, “αναβίωσα τρόπο τινά τα παιδικά μου χρόνια ενώ το ίδιο βιβλίο -όπως τόνισαν οι οργανωτές-δίδει την αίσθηση στους αναγνώστες για τα χαρακτηριστικά μιας άλλης εποχής που επίσης οι ίδιοι και πολλοί άλλοι πιθανόν να είχαν βιώσει ως παιδιά παρόμοια γεγονότα”.
Ο Χριστόφορος Λιοντάκης, που ζει μόνιμα πολλά χρόνια στην Αθήνα, έρχεται συχνά στο Ηράκλειο και στο Ίνι να «πάρει δύναμη», να δει τους συγγενείς και τους συγχωριανούς του, ενώ σπίτι του λογίζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος. Έτσι, την άλλη ημέρα της παρουσίασης του βιβλίου επισκέφτηκε το χωριό του το πατρικό του σπίτι-Λαογραφικό Μουσείο, πήγε στην Εκκλησία, στο φράγμα -στην Κερά όπου η οικογένεια του είχε κήπους, ενώ ακολούθως πήγε στο πολιτιστικό κέντρο όπου τον περίμεναν για φιλοξενία το προεδρείο του Πολιτιστικού Συλλόγου, συγγενείς κ.ά.