Σε Επίτιμη Πρόεδρο και Εταίρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών ”Ελευθέριος Βενιζέλος” αναγορεύτηκε τo Σάββατο κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλω σης, στην έδρα του Ιδρύματος στα Χανιά απ΄όπου ξεκίνησε την διήμερη επίσκεψη της στην Κρήτη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η τιμητή διάκριση αποδόθηκε στην κυρία Σακελλαροπούλου, για την προσωπική της διαδρομή ως κορυφαίας δικαστικής λειτουργού σε ένα θεσμό που συνδέθηκε στενά με το μεταρρυθμιστικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, την ενεργό συμμετοχή και την ουσιαστική προσφορά της στο επιστημονικό έργο του Εθνικού Ιδρύματος ”Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Στην τοποθέτησή της κατά την τελετή αναγόρευσης η Πρόεδρος αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου τον οποίο χαρακτήρισε σπουδαία πολιτική φυσιογνωμία. Όπως ανέφερε, «αυτήν την σπουδαία πολιτική φυσιογνωμία μελετά το Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Επικεντρώνεται στο έργο και τη μορφή τού μεγάλου πολιτικού, μακριά από ιδεολογικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις με ερευνητική ελευθερία χωρίς ιεραρχικούς περιορισμούς».Η Πρόεδρος αναφερόμενη στη δράση του Ιδρύματος εξέφρασε την χαρά της καθώς όπως είπε, «το Ίδρυμα εστιάζει στην έρευνα και μελέτη της σύγχρονης ιστορίας της Κρήτης και της Ελλάδας με έμφαση την περίοδο που έδρασε ο Ε. Βενιζέλος». Όπως τόνισε, «ο Βενιζέλος διατηρώντας αλώβητη την κρητική του ταυτότητα και παραμένοντας πιστός και στις παραδόσεις των κοινωνικών σχέσεων που εκπορεύονταν από την μεγαλόνησο, επέδειξε ένα καθαρά ευρωπαϊκό φιλελεύθερο πνεύμα και μια εντυπωσιακά πρώιμη κατανόηση των αλληλεξαρτήσεων του τοπικού με το διεθνές».
Η κυρία Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε μέγιστη τιμή προς το πρόσωπό της αλλά και για τον θεσμό που εκπροσωπεί την αναγόρευση της ως Επίτιμη Προέδρου και Εταίρου του Ιδρύματος λέγοντας: «Η αναγόρευσή μου αποτελεί τιμή και ευθύνη καθώς γίνομαι και εγώ κομμάτι της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλει το Ίδρυμα για την ενίσχυση της εθνικής μας αυτογνωσίας».
Προηγήθηκε σύντομη προσφώνηση από τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής και γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Νικόλαο Παπαδάκη και ακολούθησε η ανάγνωση της απόφασης απονομής τής αναγόρευσης και η επίδοση της αναγόρευσης.
Στην Πρόεδρο προσφέρθηκε μετάλλιο και πιστό αντίγραφο της πένας της Συνθήκης των Σεβρών, ενώ η κυρία Σακελλαροπούλου υπέγραψε στο επίσημο βιβλίο των επισκεπτών της Οικίας- Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου και ξεναγήθηκε.
Το έμβλημα–αναμνηστικό μετάλλιο
Το έμβλημα – αναμνηστικό μετάλλιο που απεικονίζει τον Ελευθέριο Βενιζέλο, απένειμε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου στη διάρκεια αναγόρευσής της.
Η απονομή του εμβλήματος στην Πρόεδρο από τον πΠεριφερειάρχη Κρήτης έγινε και με την παράλληλη ιδιότητά του ως μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο περιφερειάρχης Κρήτης σε δηλώσεις του πριν την τελετή, συνεχάρη θερμά την πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Νίκο Παπαδάκη, καθώς και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για την ξεχωριστή τιμητική εκδήλωση.
«Είναι ιδιαίτερη τιμή για το Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος” να αναγορεύει σήμερα την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Σακελλαροπούλου ως Επίτιμη Πρόεδρο και Εταίρο του Ιδρύματος. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Παπαδάκη και όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, γιατί με αυτό το έργο το οποίο κάνουν όλη αυτή την περίοδο αναδεικνύουν τη μεγάλη προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Εγκαινίασε την έκθεση με τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς από τη συλλογή Κρασάκη
Tην έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση, καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη» εγκαινίασε στα΄Χανιά , η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της, μέσα στις δεκαετίες, ένα ζευγάρι αφοσιωμένο στην τέχνη, η Τίνα και ο Μιχάλης Κρασάκης, δημιούργησαν μια συλλογή που φέρει ανάγλυφη τη μετάβαση από την περίκλειστη Ελλάδα της Τουρκοκρατίας, στην Ελλάδα της ανεξαρτησίας, των ανοιχτών οριζόντων.
“Οι δύο συλλέκτες”, – επεσήμανε -”ξεκινώντας από τα πρώτα νεανικά τους χρόνια, ψάχνοντας σε παλαιοπωλεία, παρακολουθώντας δημοπρασίες, αποκτώντας με το υστέρημά τους ό,τι τροφοδοτούσε το έντονο ενδιαφέρον τους για την περίοδο αυτή, ό,τι ερέθιζε το ασκημένο τους μάτι και το υψηλό αισθητικό κριτήριό τους, μας παρουσιάζουν σήμερα έναν καλλιτεχνικό θησαυρό που συντηρεί την ιστορική μνήμη και συμβάλλει στην αυτογνωσία μας’’.
Η κ.Σακελλαροπούλου συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην έκθεση και υπογράμισε: «Μας εντυπωσιάζει το εύρος της συλλογής, η ποικιλία των εκθεμάτων. Μας προκαλεί συγκίνηση το συλλεκτικό πάθος και η διορατικότητα του ζεύγους Κρασάκη. Η περιέργειά τους για τις ποικίλες πτυχές της ελληνικής περιπέτειας στον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού και για τους τρόπους με τους οποίους αποτυπώθηκε εικαστικά, χειροτεχνικά, γραπτά.
Η ικανότητά τους να διακρίνουν τη συμβολική αξία των αντικειμένων.
Η αίσθηση ευθύνης που τους κινητοποίησε να διασώσουν έργα τέχνης με ελληνική θεματολογία. Μέσα από τις επιλογές τους αναδύεται ένας κόσμος γοητευτικός, μακρινός αλλά οικείος, ένα έθνος που αφυπνίζεται και διεκδικεί την ταυτότητά του, αλλά και τα πρόσωπα που εμμέσως διαμόρφωσαν αυτήν την ταυτότητα.
Άλλοτε περιγράφοντας αδρά κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά της, όπως οι φιλέλληνες εικαστικοί, και άλλοτε τονίζοντας κάποια εσωτερικά στοιχεία της επιδιώκοντας να αναδείξουν την ουσία της, όπως οι μεγάλοι ζωγράφοι της εποχής, Γύζης, Λύτρας, Βολανάκης, Ιακωβίδης και άλλοι πολλοί’’.