εργασίες για την αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Συστήνεται, ξανά, στο κοινό του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης!
Λίγες μέρες πριν ξανανοίξει τις πύλες του, ξεκίνησε η  αναδιοργάνωση των εκθεσιακών του χώρων σύμφωνα με τη μουσειολογική μελέτη που εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε πριν από τρία χρόνια από την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι εργασίες, που θα διαρκέσουν ένα περίπου χρόνο, περιλαμβάνουν την αναμόρφωση δύο ορόφων με την εγκατάσταση νέων εκθεμάτων, διαδραστικών εφαρμογών και ειδικών κατασκευών με εποπτικό υλικό.

Πρόκειται για μία σύγχρονη μουσειολογική μελέτη που εισάγει την έκθεση του ΜΦΙΚ-ΠΚ σε μία νέα εποχή.

Το ΜΦΙΚ-ΠΚ, ένα από τα πληρέστερα μουσεία φυσικής ιστορίας στη Μεσόγειο, μέσα από την αναμόρφωση του χώρου του επιθυμεί και να αναδείξει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο τη φύση της ανατολικής Μεσογείου με έμφαση την Ελλάδα και την Κρήτη, μέσα από μία μουσειακή εμπειρία που παρεκκλίνει από την παραδοσιακή επίσκεψη σε ένα μουσείο, αλλά και να προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει από κοντά πώς γίνεται η ανακαίνιση ενός μουσειακού χώρου!

Το έργο έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» και υλοποιείται με τη συνεχή υποστήριξη και αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης.

Η επαναλειτουργία του ΜΦΙΚ-ΠΚ για το κοινό προγραμματίζεται για το Σάββατο, 20 Ιουνίου.

Για την αναδιοργάνωση των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου είχε γράψει η «Π» τον περασμένο Οκτώβριο. Ο διευθυντής του Μουσείου, κ. Νίκος Πουλακάκης, είχε πει στην «Π» πως «πρόκειται για ένα καθόλα δυναμικό Μουσείο. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια, θέλουμε κοντά μας την κοινωνία του Ηρακλείου και όχι μόνο».

Όπως είχε πει, σήμερα το Μουσείο μετρά 70.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 20.000 είναι παιδιά.

Ο κ. Πουλακάκης είχε σημειώσει πως μέσα από τα εκθέματά του και τις δράσεις του, το Μουσείο θέλει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα περιβάλλοντος.

Όσον αφορά την κεντρική ιδέα, το σενάριο της νέας έκθεσης βασίζεται στην αναδιαπραγμάτευση της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον μέσα από την ευαισθητοποίηση και τη γνώση για τη φύση. Πρόκειται για μία συγκριτική προσέγγιση των διαφορετικών οικοσυστημάτων, μέσα από τα βασικά τους χαρακτηριστικά, τη χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενούν, τη γεωμορφολογία, το υψόμετρο κ.α.

Ο ολοκληρωμένος εκθεσιακός χώρος θα συνδέει το παρελθόν με το παρόν, ανοίγοντας μια πόρτα στο αύριο, ενώ παράλληλα θα αγγίζει επίκαιρα θέματα, όπως οι φυσικές καταστροφές, μέσα από έναν διδακτικό και πρωτότυπο τρόπο, και την ίδια στιγμή θα διατηρήσει τον επιμορφωτικό χαρακτήρα του με υποδομές και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρά και… μεγάλα παιδιά.

Τα δύο επίπεδα του εκθεσιακού χώρου που θα αναμορφωθούν είναι το -1 και το 0.  Οι δύο βασικές ενότητες του επιπέδου -1 οργανώνονται με βάση το αντιθετικό δίπολο νερού και ξηρασίας, μέσα από συγκριτικά διοράματα, αλλά και έκθεση ζώων σε ειδικά διαμορφωμένα terrarium.

Ο όροφος, όπως και ο επόμενος όροφος (επίπεδο ±0) ολοκληρώνεται με την περιβαλλοντική υπόμνηση, μία ενότητα με στόχο την ενημέρωση πάνω σε φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα και την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Ακολούθως, στο επίπεδο του ισογείου παρουσιάζεται μέσα από 6 κύριες ενότητες η βιοποικιλότητα τόσο της Κρήτης όσο και της Ανατολικής Μεσογείου συνολικότερα, καθώς και το φαινόμενο των εισβολέων.