έκαψαν βιβλία

Τις αντιδράσεις της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΚΒΑ) και του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), όπως και της Εταιρείας Συγγραφέων, προκάλεσε η κίνηση ομάδας γονέων από τη Χαλκίδα να κάψουν το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά το οποίο μιλάει για τον κορονοϊό.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα τρία εκδοτικά σωματεία αναφέρουν: «Το σκοταδιστικό περιστατικό που διαδραματίστηκε στη Χαλκίδα από γονείς αρνητές του κορονοϊού και του εμβολιασμού παραπέμπει σε άλλες εποχές και προξενεί οργή, προβληματισμό και θλίψη.

Το βιβλίο είναι απόλυτο αγαθό. Μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενό του. Μπορεί να το κρατήσει στη βιβλιοθήκη του ή να το εξοβελίσει από αυτήν.

Δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάψει σε δημόσιο χώρο και σε δημόσια εκδήλωση, όχι γιατί προηγήθηκε η ανάλογη πράξη των ναζί που πέρασε στην ιστορία σαν ανοσιούργημα κατά του ανθρώπινου πνεύματος, αλλά γιατί η προσωπική παιδεία και καλλιέργεια απαγορεύουν σε οποιονδήποτε άνθρωπο να διανοηθεί αυτή την πράξη.

Πόσο μάλλον όταν αυτοί που παρέδωσαν στην πυρά το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά είναι γονείς που, εκ των πραγμάτων, αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και τα πιστεύω τους. Πώς αντιμετωπίζονται -στην ουσία και τον πυρήνα τους- παρόμοια περιστατικά; Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει, κατά τον Σωκράτη.”

Στη δική της ανακοίνωση η Εταιρεία Συγγραφέων σημειώνει:‘’Η καύση του βιβλίου του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας και μέλους της Εταιρείας μας Ευγένιου Τριβιζά προκαλεί αποτροπιασμό. Η ιστορική μνήμη ξυπνά και τρομάζει το παιδαγωγικό μοντέλο που προβάλλουν με αυτή τους την πράξη οι αυτουργοί. Ας μην αφήσουμε χώρο για τέτοια πρότυπα».