Ζαμπία Λαζανάκη

Στα βραβευθέντα βιβλία της χρονιάς 2020 από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων ανήκει το παραμύθι της Κρητικιάς συγγραφέως-εκπαιδευτικού  Ζαμπίας Λαζανάκη, “Ο Ορφέας και το φεγγαρομεγάλωμα’’ που κυκλοφορεί   από τις εκδόσεις  Γραφομηχανή κατά τους τελευταίους «κορονοϊούς» μήνες.

Το βιβλίο, ένα μαθηματικό παραμύθι φιλαναγνωσίας, έλαβε σάρκα και οστά με την εικονογράφηση της Κατερίνας  Στρατήγη και, πάνω απ’ όλα, με τη συγγραφική μέριμνα προσέλκυσης των παιδιών στον μαγικό κόσμο της βιβλιοφιλίας.

Στην ανακοίνωση της εύφημης μνείας από τον κυπριακό φορέα αναφέρεται το εξής: «Ο Ορφέας και το Φεγγαρομεγάλωμα είναι ένα έξυπνο, όμορφο και διδακτικό βιβλίο με καλλιτεχνικές δραστηριότητες και έξυπνες ερωτήσεις στο τέλος.

Η συγγραφέας με αφηγηματική δεξιότητα μας δίνει μια ωραία ιστορία που τέρπει και διδάσκει.

Άραγε, το επόμενο της παραμύθι πόσο έξυπνο θα είναι;

Η συγγραφέας

Η Ζαμπία Λαζανάκη κατάγεται από τον Αμπελούζο Μεσσαράς και διαμένει στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ επιπλέον παρακολούθησε σεμινάρια συστημικής κι εξελικτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση προτού περάσει στη δημόσια, τα τελευταία 15 χρόνια.

Είναι μέλος της Ομάδας Βιβλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών “Δομήνικος Θεοτοκοπουλος”, με πολλές πολιτιστικές δράσεις σχετιζόμενες με τη φιλαναγνωσία στο σχολείο καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων στο ενεργητικό της.

Έχει τιμηθεί, ως συμμετέχουσα μαζί με το Νηπιαγωγείο της, με το διεθνές βραβείο Camera Zizanio.

Επίσης, διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού από τη Βιβλιοθήκη της Καβαλας.

Στο συγγραφικό έργο της περιλαμβάνεται “Η Γαλατένια γαρδένια”, το πρώτο παραμύθι της που κυκλοφόρησε (αν και η ίδια λέει ότι έχει γράψει αμέτρητα!…).

“Ο Ορφέας και το Φεγγαρομεγάλωμα” είναι το δεύτερο παραμύθι της που ταξιδεύει στον αναγνωστικό κόσμο.