ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Σε ένα “περιβόλι’’ γεμάτο παραδόσεις με μοσχοβολιστές εικόνες και αρώματα ξεχωριστά, θα μεταμορφωθεί ο χώρος του Διεθνούς Εκθεσιακού  Κέντρου Κρήτης, αύριο για να φιλοξενήσει το ετήσιο αντάμωμα του 7ου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, με τη συμμετοχή 58 πολιτιστικών συλλόγων, συλλόγων γυναικών και τοπικών φορέων.

Την εκδήλωση   οργανώνει  το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, αντλώντας δύναμη από τη λαϊκή παράδοση του τόπου και  με στόχο την προβολή  του προτύπου της διατροφής του νησιού.

Το αντάμωμα θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί και θα διαρκέσει όλη μέρα, ενώ για το κοινό η είσοδος θα είναι ελευθερη μετά τις 1.30 μετά το μεσημέρι.

Σε συνέντευξη τύπου χθες στη Περιφέρεια παρουσιάστηκε το 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας  από τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη, την πρόεδρο  του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη, τη γραμματέα  Ιωάννα Τσουκιά και το μέλος Κατερίνα Βασιλάκη.

Οι κ.κ. Ηγουμενάκη, Φασουλάκης, Τσουκιά
Οι κ.κ. Ηγουμενάκη, Φασουλάκης, Τσουκιά

«Μέσα από τέτοιες δράσεις τόνισε ο κ. Φασουλάκης αναδεικνύεται η μοναδική κρητική διατροφή, ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού στον τομέα της γαστρονομίας. Το Φεστιβάλ καταφέρνει να διασυνδέει και να αναδεικνύει με επιτυχία και το τουριστικό προϊόν του νησιού, καθώς η προβολή του κάθε χρόνο είναι πανελλαδική, ενώ αναπαράγεται από τα κοινωνικά δίκτυα μέσω των Κρητών ομογενών μας σε όλο τον κόσμο».

«Βασικός σκοπός του Φεστιβάλ αναφερε η κ. Ηγουμενάκη από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα είναι η προβολή της  Κρήτης, της κρητικής διατροφής και των τοπικών προϊόντων. Έχει πετύχει νομίζω να είναι ο καλύτερος αρωγός αυτής της προβολής με αυτή την ανάδειξη  του κρητικού γαστρονομικού μας πολιτισμού. Με άξονα αυτόν τον γαστρονομικό πολιτισμό και δημιουργώντας ισχυρή τοπική ταυτότητα, αναδεικνύεται και τουριστικά η Κρήτη».

«Το φεστιβάλ -υπογράμμισε η κ., Ιωάννα Τσουκιά- με επιτυχία διασώζει, αναπαράγει, ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της λαογραφίας, καθώς οι τοπικές κουζίνες σε όλη την Ελλάδα διασυνδέονται με την τοπική, λαϊκή παράδοση, και το Φεστιβάλ μας αυτό το καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία.  Υπάρχει ένα σφαιρικό «δέσιμο» της παράδοσης μας με τις λαϊκές μας δοξασίες, τα αντικείμενα, τα υφαντά, τα σκεύη, και τη μαγειρική».

Αφιέρωμα στη διατροφή της εποχής του Ερωτόκριτου

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ  θα γίνει  αφιέρωμα στη διατροφή  του 17ου αιώνα, με προϊόντα – κουζίνα, που παραπέμπουν   στην εποχή του Ερωτόκριτου, μουσικά ακούσματα από τον  Νεκτάριο Σαμόλη και το συγκρότημά του και παρουσίαση παραδοσιακών κρητικών χορών από τον Λαογραφικό Όμιλο “Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης” και το νηπιαγωγείο “Τα μελισσάκια μας”.

Παράλληλα στον χώρο της  εκδήλωσης  θα υπάρχει μια χαρούμενη «παιδική γωνίτσα» που θα περιμένει τους μικρούς επισκέπτες, όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και γιαγιάδων, από διάφορους συλλόγους, θα φτιάξουν παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης και το «Παντοπωλείο Αγάπης» με καλούδια που θα προσφέρουν σύλλογοι και φίλοι του Φεστιβάλ  και ο «Οδηγός Μαγειρικής», ο οποίος περιέχει το σύνολο των συνταγών που παρουσιάστηκαν στα πέντε πρώτα  Φεστιβάλ, συνοδευόμενες  από πλούσιο και ανεκτίμητο ιστορικό και λαογραφικό υλικό,  που εμπιστεύθηκαν στο Φεστιβάλ 77 πολιτιστικοί  σύλλογοι, και  φορείς, από όλη την Κρήτη.  Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά  εξοπλισμού, της Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων του ΠΑΓΝΗ.

Τα μέλη του συλλόγου του Φεστιβάλ, ευχαριστούν θερμά τους 58 πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γυναικών και τοπικούς φορείς που δήλωσαν συμμετοχή και αυτούς που θα παραβρεθούν καθώς και τους επίτιμους προσκεκλημένους, από Σίφνο και Κύπρο, και όλους τους αρωγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης.