Ένα μαθητικό  ντοκιμαντέρ για την τραγωδία στην Κύπρο

Το κουβάρι της τραγωδίας στην Κύπρο ξετυλίγουν 47 χρόνια μετά,  μέσα από ένα ντοκιμαντέρ μαθητές και δάσκαλοι από το  Δημοτικό Σχολείο Παζινού Χανίων και το Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας   Κύπρου.

Πριν από ένα χρόνο η δημιουργική ομάδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων βρέθηκε στην Κύπρο για να υλοποιήσει την ιδέα δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ για την εισβολή. Ντοκιμαντέρ που αποτέλεσε τον καρπό της συνεργασίας του Δημοτικού Σχολείου Παζινού Χανίων και του Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας Β΄της Κύπρου.

Η ομάδα  αποτελούνταν από μαθητές, εκπαιδευτικούς, στελέχη της εκπαίδευσης και της περιφέρειας Κρήτης καθώς και την δημιουργική ομάδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Η επίσκεψη ανταποδόθηκε τον Οκτώβρη του 2022 από μια αντίστοιχα πολυπληθή  ομάδα μαθητών, εκπαιδευτικών, στελεχών της εκπαίδευσης και τον Δήμαρχο Δερύνειας.Η όλη διαδικασία που κράτησε περίπου ένα χρόνο αποτέλεσε για όλη την ομάδα μια υποδειγματική δράση γνωριμίας της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ καθώς και προσέγγισης της τοπικής και της προφορικής ιστορίας. Μια εμπειρία που χαράχτηκε βαθιά.

Η ταινία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Μπορείτε να την δείτε πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Επίσης, στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε και ένα video από την επίσκεψη και την εργασία της ομάδας κατά την διάρκεια των γυρισμάτων

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  cineΜαθήματα  και οι δράσεις του  σχεδιάζονται και υλοποιούνται  από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, με την έγκριση και την Αιγίδα των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμούκαι αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, της ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ.