Το βιβλίο του Ανδρέα Αγγελάκη “Οι Αιματοβαμμένοι Οικισμοί Βιάννου και Ιεράπετρας”.

«Παρά το ότι οι σπουδές  και τα επιστημονικά μου  ενδιαφέροντα δεν σχετίζονται  με την Ιστορία,  αισθανόμουν χρέος και βαθειά υποχρέωση να ψηλαφίσω  με ευλάβεια και να καταγράψω με όση ακρίβεια μπορούσα τις θηριωδίες των ναζί»

Τις θηριωδίες των ναζί στους οικισμούς των Δήμων Βιάννου και Ιεράπετρας την περίοδο του 2ου  Παγκοσμίου Πολέμου, με έμφαση στο ολοκαύτωμα και τα 515 θύματά τους, καταγράφει ο Ανδρέας Αγγελάκης, στο βιβλίο του “Οι Αιματοβαμμένοι Οικισμοί Βιάννου και Ιεράπετρας”.

‘’Παρά το ότι οι σπουδές και τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα δεν σχετίζονται με την Ιστορία,  αισθανόμουν χρέος και βαθειά υποχρέωση να ψηλαφίσω με ευλάβεια και να καταγράψω με όση ακρίβεια μπορούσα, τις θηριωδίες των ναζί“ αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος επισημαίνοντας ότι το έναυσμα ήταν όσα αχνά αλλά ανεξίτηλα είχαν χαραχτεί στην νηπιακή-παιδική του μνήμη.

“Όι δυνάμεις του τότε γερμανικού ναζιστικού στρατού προέβησαν σε απίστευτης αγριότητας θηριωδίες – υπογραμμίζει στον πρόλογο του βιβλίου του – ως αντίποινα επίοεσης, που εξαπέλυσαν αντιστασιακές ομάδες εναντίον τους…

Πρόκειται για μια από τις πλέον σημαντικές πολεμικές υποθέσεις, που σκόρπισαν τον όλεθρο και άφησαν σημάδια μιας πολύπλευρης καταστροφής. Αν και ήταν περίοδος κατοχής, εκείνος ο μαύρος Σεπτέμβρης ήταν για την Βιάννο και την Ιεράπετρα ο χειρότερος στην μακραίωνη ιστορία τους. Μια ευρυτερη περιοχή των σημερινών Τοπικών Κοινοτήτων μαυροφορέθηκε, εκατοντάδες άντρες γυναίκες και παιδιά εκτελέστηκαν, οικισμοί πυρπο- λήθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η πείνα, η ανέχεια και η φτώχεια συνόδευαν όσους απέμειναν”.

Ετσι σε αυτό το Βιβλίο που αποτελούσε ένα διαχρονικό όνειρο του συγγραφέα,παρουσιάζονται συνοπτικές πληροφορίες για τη φυσιολατρική, την ιστορική και την πολιτισμική φυσιογνωμία κάθε οικισμού από τους 14 αιματοβαμμένους της Βιάννου και τους 12 της Ιεράπετρας, με αναφορές στη Μάχη της Κρήτης, στα ολέθρια αντίποινα των ναζί, στα αθώα θύματά τους, στην επίσκεψη της Επιτροπής Καζαντζάκη, στις γερμανικές αποζημιώσεις καθώς και προκλήσεις και προοπτικές για μελλοντικές δράσεις.

Επίσης περιλαμβάνονται τα ονόματα των θυμάτων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος, ενώ υπάρχει και το προσχέδιο ενός καταστατικού για τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Βιάννου και Ιεράπετρας, με την ευχή του συγγραφέα να ιδρυθεί σύντομα.

“Το μέγεθος  – επισημαίνει στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης – της ανθρώπινης οδύνης και το έυρος της υλικής καταστροφής εξακολουθεί να απασχολεί την τοπική ιστορία, η οποία ζητά την αποκάλυψη όλων των στοιχείων και των πληροφοριών που υπάρχουν.

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε για άλλη μια φορά ο φίλος Ανδρέας Αγγελάκης, μια ευρύτερα γνωστή προσωπικότητα, που στα πρόθυρα της Παιδικής του ηλικίας έζησε τα γεγονότα αυτά. Μια εσωτερική παρόρμηση τον παρότρυνε να προσφέρει το δικό του πνευματικό οβολό και να καταθέσει το δικό του στερ φάνι στη ζωντανή μνήμη των θυμάτων της περιοχής.

Συλλογή ιστορικών στοιχείων της περιοχής, μαρτυρίες ανθρώπων, που έζησαν τη δραματικότητα των γεγονότων αυτών, αναφορές σε γεγονότα και περιστατικά αναδύονται και συγεντρωμένα απλώνονται στην παρούσα επιμελημένη και φροντισμένη έκδοση. Η καλλιτεχνική φωτογραφική τεκμηρίωση ιστορικών τόπων και χωριών με τις συνακόλουθες επεξηγήσεις,σε συνεργασία με την σύζυγό του, κ. Πόπη Ρουμπελάκη – Αγγελάκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεισφέρουν στην αρτιότητα και την υψηλή αισθητική του έργου.

Η ανεκτίμητη προσφορά του συγγραφέα στο ιστορικό Ολοκαύτωμα της περιοχής του, δεν περιποιεί τιμή μόνο στη μνήμη των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας, αλλά και στην πρωτοβουλία του ιδίου, με την ιστορική αυτή διαιώνιση. Το έργο αυτό, αποτελεί μεταξύ άλλων, μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές.

Την ασήμαντη και ελάχιστη συμμετοχή μου στο έργο την αποδίδω στην κοπιαστική προσπάθεια του συγγραφέα και τον υψηλό σκοπό, που αναμφίβολα επιτελεί».

Το Βιβλίο δωρίστηκε από την κ. Πόπη Ρουμπελάκη-Αγγελάκη και τον συγγραφέα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, στο Σελί, Βιάννου, ως ελάχιστη προσφορά στη μνήμη των γονέων τους. Η πώλησή του θα γίνεται από το Μουσείο και από Βιβλιοπωλεία της Κρήτης. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6973307926,            6977788869, 2895340177 και στο [email protected].

‘’Εύχομαι -καταλήγει ο κ.Αγγελάκης-αυτή η προσπάθεια να συνδράμει στην ενίσχυση του Μουσείου  με οποιοδήποτε τρόπο, όπως με τη δωρεά σχετικών αντικειμένων/κειμένων ή άλλων πληροφοριών, που σχετίζονται με γεγονότα ή θύματα του 2ου ΠΠ στην περιοχή Βιάννου και Ιεράπετρας, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια στην προσπάθεια ολοκλήρωσής του.’’

Ο συγγραφέας

Ο Ανδρέας Ν. Αγγελάκης είναι Πολιτικός Μηχανικός και Γεωπόνος, Συνεργαζόμενος Ερευνητής στον Ελληνικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), Ινστιτούτο Κρήτης και επίσης Τεχνικός Σύμβουλος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ). Είναι κάτοχος Πτυχίου Εεωπονικών Επιστημών από το Εεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πτυχίου (BS) Πολιτικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Davis, ΗΠΑ. Επίσης, κατέχει Πτυχίο Μεταπτυχιακής Ειδίκευσης (MS) Εδαφολογίας και MS Μηχανικού Υδατικών πόρων από τα Πανεπιστήμια Καλιφόρνιας, Riverside και Davis, ΗΠΑ, αντίστοιχα, καθώς και Διδακτορικό τίτλο (PhD) Εδαφοφυσικής από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Davis, ΗΠΑ.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διαχείριση των υδατικών πόρων, την περιβαλλοντική μηχανική και τις σχετικές τεχνολογίες σε αρχαίους πολιτισμούς. Είναι συγγραφέας ή/και συσσυγγραφέας πάνω από 500 δημοσιεύσεων, περιλαμβανομένων 75 βιβλίων ή/και κεφαλαίων σε βιβλία. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 130 διεθνή συνέδρια ως οργανωτής ή/και προσκλημένος ομιλητής. Είναι εκδότης ή/και μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και Επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Hubei, Wuhan της Κίνας. Επίσης είναι Distinguished Fellow και Επίτιμο μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Νερού (IWA) και Επίτιμο μέλος του Ελληνικού Υδατικού Συνδέσμου (HWA). Είναι πρόεδρος της IWA-Επιτροπής για τους Υδατικούς Πόρους σε Αρχαίους Πολιτισμούς. Τέλος, υπήρξε μέλος του Στρατηγικού Συμβουλίου της IWA και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Υδατικών Πόρων και Υγρών Αποβλήτων (EUREAU).