Εμίρ Κουστουρίτσα από τα Χανιά: “Ο πολιτισμός είναι ο δρόμος για την επιβίωση”

Εθισμένος με την Ελλάδα, πεπεισμένος ότι ο πολιτισμός είναι ο δρόμος για την επιβίωση, με χιούμορ και κριτική διάθεση ο Εμίρ Κουστουρίτσα έφτασε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του 13ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Εν όψει της εκδήλωσης που θα γίνει προς τιμήν του την Τρίτη 21 Οκτωβρίου στις 10 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου.

Χαλαρός και κεφάτος, ο Εμίρ Κουστουρίτσα συζητώντας με τον διευθυντή του Φεστιβάλ Ματθαίο Φραντζεσκάκη και απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ανέπτυξε τις θέσεις του για τον κινηματογράφο, για τη σημασία του πολιτισμού και την κληρονομιά της Ελλάδας, ενώ  δεν δίστασε να εκφράσει την άποψή του για ζητήματα της επικαιρότητας που αφορούν τη Ρωσία και την woke κουλτούρα.

Μεταξύ άλλων, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης σημείωσε: «Στη δουλειά μου, κάνω ότι μπορώ έτσι ώστε ο κινηματογράφος να δίνει άλλα μηνύματα σε σύγκριση με τα άλλα μέσα, οπτικοακουστικά ή ΜΜΕ. Πιστεύοντας στους πολιτισμούς που δεν έχουν αποικιοκρατικό χαρακτήρα, στηρίζοντας τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι ο πολιτισμός είναι ο δρόμος για την επιβίωση».

«Σήμερα ο κόσμος είναι χωρισμένος σε εκείνους που πιστεύουν στην woke κουλτούρα και σε εκείνους που ακολουθούν τις παραδοσιακές αξίες» συμπλήρωσε. «Εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν στις αξίες και τις ανθρώπινες αρετές που μας συνδέουν με το παρελθόν. Που σημαίνει ότι είμαι ένας «συντηρητικός αριστερός». Πιστεύω στην συμπόνια, στην αλληλεγγύη χωρίς ασφαλιστικές εταιρείες, στην ορθόδοξη χριστιανική βάση της ανθρώπινης ζωής και βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ αυτές τις αξίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά του να συμμετέχει σε μικρά φεστιβάλ, επεσήμανε μάλιστα ότι και ο ίδιος στο παρελθόν διοργάνωνε ένα δικό του μικρό φεστιβάλ. Παρότι στο παρελθόν συμμετείχε σε μεγάλες διοργανώσεις, πλέον προτιμάει να βρίσκεται στο Φεστιβάλ Χανίων και να μπορεί να απολαμβάνει τον καφέ του για ώρες στο παλιό λιμάνι από το να περπατάει στο κόκκινο χαλί ενός μεγάλου φεστιβάλ.

Η τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Εμίρ Κουστουρίτσα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, στις 10:00 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Ματθαίος Φραντζεσκάκης θα συνομιλήσει επί σκηνής με τον Εμίρ Κουστουρίτσα, πριν από την απονομή τιμητικού αναμνηστικού και την προβολή της εμβληματικής του ταινίας «Ο Καιρός των Τσιγγάνων».

Η είσοδος θα γίνεται με δελτία, τα οποία διανεμήθηκαν στο κοινό το απόγευμα της Κυριακής.