Το Μουσείο της Εκπαίδευσης (ΜτΕ) και η Μουσειακή Συλλογή Ελένη –Γλύκατζη Αρβελέρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Πέμπτη 1η Ιουλίου, μετά από μια μακρά περίοδο γενικευμένου lockdown, υποδέχθηκαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Gordon Academic College (GACE) του Ισραήλ. Η αντιπροσωπεία του Gordon College περιηγήθηκε στις μουσειακές εικαστικές εγκαταστάσεις, οι οποίες παρουσιάζουν μια σύγχρονη κριτικο-αναστοχαστική προσέγγιση αναφορικά με την πορεία της εκπαίδευσης και ειδικότερα του ελληνικού σχολείου. Οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες,έδειξαν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για την ψηφιακή μορφή των δύο Μουσείων, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου: «Επαυξημένη Εμπειρία με Νέα ψηφιακά Συστήματα για τον Εκπαιδευτικό Τουρισμό στα Μουσεία» (Xeniseum). Oι επισκέπτες και οι επισκέπτριες βίωσαν μια καθηλωτική εμβυθιστική εμπειρία, αξιοποιώντας το λογισμικό Άβα-x και με τη χρήση κάσκας επαυξημένης πραγματικότητας (VR) περιηγήθηκαν σε διαδραστικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας, γνώρισαν πτυχές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και ενεργοποίησαν τις αισθήσεις, ενισχύοντας τη μουσειακή τους εμπειρία. Παράλληλα, αξιοποιώντας το λογισμικό Αγάθαρχος χρησιμοποίησαν φορητές συσκευές (tablet) και σε επιλεγμένους χώρους των Συλλογών, με τη χρήση γραμμωτών κωδίκων, ήρθαν σε επαφή με την τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση εκπαιδευτικών τεκμηρίων και γνώρισαν την ιστορία και τη χρήση τους.
Το Μουσείο της Εκπαίδευσης (ΜτΕ) και η Μουσειακή Συλλογή Ελένη –Γλύκατζη Αρβελέρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Πέμπτη 1η Ιουλίου, μετά από μια μακρά περίοδο γενικευμένου lockdown, υποδέχθηκαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Gordon Academic College (GACE) του Ισραήλ. Η αντιπροσωπεία του Gordon College περιηγήθηκε στις μουσειακές εικαστικές εγκαταστάσεις, οι οποίες παρουσιάζουν μια σύγχρονη κριτικο-αναστοχαστική προσέγγιση αναφορικά με την πορεία της εκπαίδευσης και ειδικότερα του ελληνικού σχολείου.

Φιλοσοφικές σκέψεις, αέναες παρουσίες και εσωτερικές αναζητήσεις παρουσιάζει στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου η ζωγράφος Νασούλα Μπαρμπαρήγου στην έκθεσή της «…καί τέχνῃ καί λογισμοῖς…» από σήμερα έως τις 26 Ιουλίου.

«….αφτιασίδωτο» το βλέμμα της νιότης  ακουμπώντας έκπληκτο την έκφραση της καθημερινότητας

οδηγεί το χέρι στην αποκρυστάλλωση της έκφανσής της….»

Η Νασούλα γεννήθηκε στο Ηράκλειο, αριστούχος μαθήτρια του Λυκείου “Ο Κοραής” που είχε την τύχη να μαθητεύσει κλασική ζωγραφική στον Ανδρόγεω Αλεξανδρίδη. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Παβίας και από το 2000 φοιτά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία & στη Βιοηθική.

Εκτός από τις εκθέσεις της νεαρής της ηλικίας, για πρώτη φορά έχομε την ευκαιρία να δούμε τα έργα της στο Ηράκλειο σε μία αναδρομική έκθεση όπου διαγράφεται μία πορεία ζωής: τα μαθησιακά έτη, εντυπωσιακές Προσωπογραφίες, «Φύση & Άνθρωπος» σειρά χυμώδους νατουραλισμού καθώς και τα «αψιμυθίωτα» με την λιτή γραμμή και χρώμα – από τα «γαλάζια» έργα έως και τα πρωτοποριακά διάφανα με απαστράπτουσες ανταύγειες.

Η έκθεση είναι διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με την στήριξη του Δήμου Ηρακλείου.

Ώρες επίσκεψης Καθημερινά 9:00 -14:00 & 17:00 -21:00, Σάββατο 9:00 -14:00, Κυριακή Κλειστά.