κρασί

Μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης οργανώνει το οινοποιείο Διγενάκη στην πινακοθήκη του  με τίτλο  «αιώνια μήτρα» που φέρει τη σφραγίδα της εικαστικής ομάδας «ΔΙΠΟΛΑ». Την έκθεση επιμελούνται ο   Δημήτρης Λάμπρου (εικαστικός, Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ), ο  Δημήτρης Καρατζάς (εικαστικός, Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ, Σχολή Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Σταυράκος τμήμα ινηματογράφου/Σκηνοθεσία) η  Μαρένα Κωνσταντινίδη Μάνεση (αρχιτέκτων μηχανικός, Δ.Π.Μ.Σ. «‘Έρευνα στην Αρχιτεκτονική: Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός» ΕΜΠ).

Η έκθεση θα διαρκέσει 27 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2022 και θα χωριστεί σε δύο ενότητες. Η πρώτη ξεκινά αύριο  27 Ιουλίου μέχρι και τις  12 Αυγούστου 2022 και δεύτερη 13 – 30 Σεπτεμβρίου 2022. Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται η  έννοια του χρόνου ως ροή, και η εικαστική αποτύπωση της εξέλιξης. Η μορφή της γέννησης και η μορφή της επιστροφής συναντώνται και συνδιαλέγονται στο πεδίο της συγχρονικότητας. Επιστροφή στη γενέτειρα καλλιτεχνικά πολιτιστικά, σημειολογικά.

Επιστροφή, ωστόσο, όχι υπό το πρίσμα μιας παρελθοντολαγνικής θεώρησης, αλλά διαλεκτικά, μέσα από ένα πολιτισμικό διάλογο πάνω στο υφαντό υπόστρωμα της νεωτερικότητας. Επιστροφή στη ρίζα που γεννά, που διαρκώς υπενθυμίζει την ανάγκη για ατελεύτητη συνύπαρξη στη βάση του αέναου κύκλου ενός ζωοποιού θανάτου. Εδώ, η ανάμνηση γίνεται μνήμη, γίνεται παρόν, γίνεται είναι. Η έννοια του χρόνου υπερβαίνει τα οντολογικά της όρια και μετατοπίζεται στο πεδίο του μεταφυσικού.

Η γεωμετρική σχέση του παρελθόντος με το παρόν, τώρα γίνεται ένα, γίνεται ταυτόχρονο. Η επιστροφή γίνεται ζώσα μνήμη και όχι μνημείο. Η επιστροφή σηματοδοτεί ένα διάλογο μέσα στο χρόνο, ο οποίος καλλιτεχνικά ανανεώνεται και διαρκώς καθιστά το παρελθόν και το παρόν δημιουργικά άχρονο. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο οινοποιείο διάφορες εκδηλώσεις  live όπως jazz βραδιά, γευσιγνωσία κρασιού και ελαιόλαδου.