Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την θυσία του Παπά Μανώλη Καλομενόπουλου, που έπεσε στη μάχη για την εκπόρθηση του φρουρίου (Φορτέτσα) του Ρεθύμνου τον Απρίλη του 1822, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Απριλίου στο Ρέθυμνο, το Αρκάδι και το Νεφς Αμάρι.
Την εκδήλωση οργάνωσαν απόγονοι του Παπά Μανώλη από το Νεφς Αμάρι, το Ρέθυμνο, τη Σητεία, την Σύρο, την Αθήνα και αλλού και σ’ αυτήν συμμετείχαν και μέλη της ευρύτερης οικογένειας των Καλομενόπουλων, φίλοι και κάτοικοι του Αμαρίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ξανθός, τοπικοί εκπρόσωποι και άλλοι.
Το πρωί του Σαββάτου έγινε Προσκύνημα στον τόπο της θυσίας (φρούριο του Ρεθύμνου) με αναφορά στο ιστορικό της μάχης και κατάθεση στεφάνου. Στη συνέχεια έγινε τρισάγιο για τον Παπά Μανώλη και τους αγωνιστές της Επανάστασης στην Μονή Αρκαδίου και τέλος η Κεντρική Εκδήλωση στο Νεφς Αμάρι.
Την εκδήλωση άνοιξαν και μίλησαν γι αυτήν οι απόγονοι του Παπά Μανώλη, Μανώλης Καλομενόπουλος, γιατρός και Νίκος Πετράκης, πρώην δήμαρχος Σητείας. Την κεντρική ομιλία με θέμα «1821+1: Η πρώτη μεγάλη μάχη στο Ρέθυμνο, το σχέδιο Βαλέστρα για την εκπόρθηση της Φορτέτσας», παρουσίασε ο κ. Μιχάλης Τρούλης, Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου.
Το ποίημα «ΚΡΗΤΗ» του Κωστή Φραγκούλη – Ανταίου, απόγονου του Παπά Μανώλη απάγγειλε η εγγονή του ποιητή Σοφία Φραγκούλη.
Ακολούθησε Μουσικό Αφιέρωμα με τον Στέλιο Πετράκη και τους συνεργάτες του Δημήτρη Σιδερή και Μιχάλη Κονταξάκη με μουσική και τραγούδια ειδικά για την εκδήλωση και με τον Ζάχο Τερζάκη και τους συνεργάτες του Μαρία Στεφανή, Νίκο Θεοδωράκη και Ευγενία Ψαρουδάκη με αποσπάσματα από το Μουσικό Δράμα «Επιστροφή στο Αμάρι» βασισμένο στο ιστορικό αφήγημα της Στέλλας Κασιμάτη «Γιάνναρης και Χαριτίνη».
Στην συνέχεια έγινε βράβευση Κοινωνικών Οργανώσεων που συνεχίζουν στην εποχή μας τον Αγώνα για τις αξίες και τα ιδανικά της Επανάστασης του 1821 καθώς και προσώπων που συνεχίζουν την πνευματική αναγέννηση και την παράδοση του Φιλελληνισμού που επήγασαν από την Επανάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό βραβεύτηκαν:
- Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, το Σωματείο «ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» για το εξαιρετικό Ανθρωπιστικό του έργο, η οικογένεια των Γάλλων Φιλελλήνων Picard Sebert για την μακρά Φιλελληνική της παράδοση και την μεγάλη προσφορά της στην μελέτη και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού. Τέλος εκδόθηκε ψήφισμα για την ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ. Ειδικός εισηγητής είχε αναλάβει ο Κωνσταντίνος Κανάρης, στέλεχος του φοιτητικού κινήματος «114» και πρώην Πρόεδρος του ΣΣΕΜΠ, απόγονος (τρισεγγονός) του Κωνσταντή Κανάρη,
Λόγω εκτάκτου κωλύματος ο Κωνσταντίνος Κανάρης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Με μήνυμά του τόνισε την απόλυτη ανάγκη της Εθνικής Ενότητας και Συνεννόησης και συνεχάρη τους διοργανωτές.