Εκδήλωση-αφιέρωμα με τίτλο ”Η ελληνική γλώσσα και τα κορίτσια στις επιστήμες”, θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη – 13 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ. στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες, ελληνικής γλώσσας και τα κορίτσια στις επιστήμες.
Το θέμα έχει επιμεληθεί και θα αναπτύξει λογοτεχνικά, εικαστικά, η συγγραφέας-εικαστικός, Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη, εθελόντρια εκπαιδεύτρια, συντονίστρια της ομάδας “Βιβλιοταξιδευτές της Ροδαυγής” του Συλλόγου, Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ελαφρά Νοητική Υστέρηση ή Ροδαυγή. Συνεργασία στην παρουσίαση κειμένων εικόνων, η κα Μαρία Μωραΐτη.
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1384/24/04/2017). Μέσω της θέσπισης αυτού του ετήσιου παγκόσμιου εορτασμού, επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού .
Η ελληνική γλώσσα έχει την πιο μακρά ιστορία από τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Καταμαρτυρείται από επιγραφές που βρέθηκαν στην ελληνική γη και χρονολογούνται από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ και από λογοτεχνικά κείμενα τα οποία είναι 2500 χρόνων.
Τα πρώτα κείμενα Μαθηματικών, Φυσικής, Αστρονομίας, Νομικής, Ιατρικής, Ιστορίας, Γαστρονομίας κ.ά. γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα. Τα πρώτα θεατρικά έργα, κωμωδίες και τραγωδίες, έργα του Ομήρου, η Καινή Διαθήκη, βυζαντινά λογοτεχνικά έργα.
Η 11η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως Διεθνής Ημέρα των Γυναικών και των Κοριτσιών στην Επιστήμη, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στην επιστήμη για τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Παρά τα εμπόδια και τους αποκλεισμούς, έχουμε σημαντικά παραδείγματα σπουδαίων γυναικών-επιστημόνων που ξεχώρισαν στο πέρασμα των αιώνων. Ξεκινώντας από τη φιλόσοφο – μαθηματικό – αστρονόμο Υπατία που δολοφονήθηκε από τον εξοργισμένο όχλο τον 4ο μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια και φθάνοντας στο σήμερα με σπουδαίες πρωτιές των κοριτσιών στις πανεπιστημιακές σχολές, οι οποίες μέσα από τις μελέτες τους, συνεισφέρουν τα μέγιστα στην παγκόσμια επιστημονική εξέλιξη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.