Εγκαινιάζεται η έκθεση “Ναταλία Μελά: 25 Γλυπτά”

Η  έκθεση “Ναταλία Μελά: 25 Γλυπτά”  εγκαινιάζεται σήμερα στις 6 το απόγευμα, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, από την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Ξεχωριστή τιμή για την Ε.Κ.Ι.Μ. και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης αποτελεί η παρουσία της Ναταλίας Μελά στα εγκαίνια της έκθεσης.

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου, παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα της γλύπτριας που εκτίθενται για πρώτη φορά στην Κρήτη. Μικρά ζώα και πουλιά, πολεμιστές και εργαλεία, έργα που χαρακτηρίζονται από την αντισυμβατική χρήση των υλικών τους, βρίσκουν θέση στη γλυπτοθήκη του ΙΜΚ.

Τράγος από χάλυβα

Τοποθετημένα ανάμεσα στα λίθινα και μαρμάρινα γλυπτά της βυζαντινής και της ενετικής περιόδου, δημιουργούν ενδιαφέρουσες –σχεδόν αιφνιδιαστικές– σχέσεις με τα γλυπτά της μόνιμης συλλογής, σχέσεις που είναι βέβαιο ότι θα ερεθίσουν το ενδιαφέρον (και τις αισθήσεις) των επισκεπτών, πολλοί από τους οποίους, ιδιαίτερα σ’ αυτή την εποχή του χρόνου, επιστρέφουν ξανά στο ανανεωμένο περιβάλλον του.

Η επιλογή των έργων και η επιμέλεια της έκθεσης έγιναν με την πολύτιμη συμβολή της κόρης της γλύπτριας, Αλεξάνδρας Τσουκαλά. Στη λύπτρια και το σύνολο του έργου της θα αναφερθεί διεξοδικά ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης στο πλαίσιο της ομιλίας του στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του ΙΜΚ.

Την έκθεση του Ιστορικού Μουσείου, συνοδεύει μικρό πολύπτυχο φυλλάδιο μ’ ένα σύντομο και περιεκτικό κείμενο του Αλέκου Λεβίδη για την περίοδο των έργων που εκτίθενται στο Ι.Μ.Κ. και αποσπάσματα από κρίσεις του Δημήτρη Πικιώνη για έργα της καλλιτέχνιδας που είχαν εκτεθεί τη δεκαετία του 1960. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Ε.Κ.Ι.Μ. και το Ιστορικό Μουσείο θα προσφέρουν δύο εικαστικά εργαστήρια με σημείο αναφοράς την έκθεση γλυπτών της Ναταλίας Μελά. Στο πρώτο, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου, στις 12.30 π.μ. για  παιδιά (ηλικίας 2-4 ετών),  και το  δεύτερο,   που θα γίνει στις 10 Μαρτίου, στις 11.30 π.μ., απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 12 ως 14 ετών.

Επιπλέον, για τα σχολεία που καθημερινά επισκέπτονται το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για να συμμετάσχουν σε άλλα εκπαιδευτικά του προγράμματα, θα υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης στον χώρο της έκθεσης της Ναταλίας Μελά, η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων μπροστά από τα γλυπτά της με τους μουσειοπαιδαγωγούς του Ι.Μ.Κ., καθώς με  υποστηρικτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς.