”Έφυγε” ο Γιώργος Σγουράκης της θρυλικής εκπομπής Μονόγραμμα

Ο άνθρωπος   που ταύτισε το όνομά του αλλά και τη ζωή του με τη θρυλική εκπομπή “Μονόγραμμα” , έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Την είδηση του θανάτου του του Γιώργου  Σγουράκη ,, γνωστοποίησε ο γιος του Στέλιος, γράφοντας σε ανάρτησή του: «Άδεια η καρέκλα σου από χρόνια μα πάντα ήλπιζα να ξανάρθεις . . .

Πήγαινε τώρα να βρεις τη μάνα, την αγαπημένη σου Ηρώ, και τους φίλους σου, τον Βαγγέλη, τον Βασίλη κι όλη την παρέα, που σίγουρα σε περιμενουν.

Πήγαινε γιατί εδώ ο κοσμος έχει γεμισει τσογλάνια πατέρα, όπως κάποτε σου έλεγε κι ο Τσαρούχης.

Κοιτάνε να καταστρέψουν και να εξαφανησουν το έργο σου γιατί εσένα σε έτρεμαν και δεν τολμούσαν να σε αντιμετωπίσουν στα ίσα, μα τώρα σε παραμερισαν όταν σ’ αισθανθηκαν λαβωμένο από την αρρωστια, κι αυτό σε πλήγωσε βαθιά. Αυτό περίμεναν χρόνια.

Βαριά η κληρονομιά που αφήνεις σε μας αλλά συνάμα και το χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα της καταγραφής και διάσωσης του πολιτισμού αυτού του τόπου, όπως κάνατε με την Ηρώ για σχεδόν πενήντα χρόνια … μιαν ολόκληρη ζωή.

Καλό κατευόδιο πατέρα».

Έζησε μια γεμάτη ζωή με τη σύντροφό του, έως ότου η Ηρώ «φύγει» το 2017. Έκαναν εκπομπές, οικογένεια, παιδιά. Βραβεύτηκαν .

Το αρχείο της δουλειάς του Γιώργου και της Ηρούς Σγουράκη αποτελεί μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς. Τετρακόσιοι άνθρωποι έχουν στηθεί μπροστά από την κάμερά τους και έχουν εξιστορήσει τη ζωή και το έργο τους. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μανώλης Ανδρόνικος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Μάνος Κατράκης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Ηλίας Ηλιού και δεκάδες-εκατοντάδες Έλληνες και Ελληνίδες που έγραψαν ιστορία σε αυτόν τον τόπο.

Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία. όπως η ταινία “Θεόφιλος Γ. Χ”Μιχαήλ”, Α’ Βραβείο 20ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. “Μίκης Θεοδωράκης-αυτοβιογραφία” κ.ά.
Ο Γιώργος Σγουράκης είχε γεννηθεί στα Χανιά. Διετέλεσε πρόεδρος: της “Παγκρητίου Ενώσεως”, του “Συνδέσμου Παραγωγών Ελληνικής Τηλεόρασης”, Γενικός Διευθυντής του ΟΠΑΠ και Πρόεδρος του “Αρχείου Κρήτης” αλλά και του “Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου – Τηλεόρασης & Oπτικοακουστικών Έργων”.