«Σιωπηλή αναμονή – Μινώταυρος Ι», «Σκιές δειλινού – Μινώταυρος ΙΙΙ » και «Ελπιδοφόροι» είναι οι τίτλοι μιας νέας σπουδαίας ενότητας έργων που δώρισε η γνωστή ζωγράφος Αίγλη Kuczera – Πλάτωνος στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου.
Η Αίγλη Kuczera – Πλάτωνος είναι κόρη του διάσημου αρχαιολόγου Νικολάου Πλάτωνος που ανάσκαψε τη Ζάκρο. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο και σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών Ζωγραφική, με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη καθώς και την τεχνική του ψηφιδωτού κοντά στην Έλλη Βoίλα, προκειμένου να ασχοληθεί με την αποκατάσταση αρχαιοτήτων. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 1964 κι έκτοτε ζει στην Γερμανία, στη Στουτγάρδη.
Συμμετείχε ενεργά σε ποικίλες ομάδες, όπως αυτή του Β.S.Α.R.Τ., που σκοπό είχε την παρουσίαση μιας διαφορετικής καλλιτεχνικής έκφρασης γενικότερα και την προβολή της σε διάφορες πόλεις. Μέσω αυτών, αλλά και προσωπικά, εξέθεσε σε πολλές πόλεις της Γερμανίας.
Κατάφερε επίσης να πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις, εκτός από τη Γερμανία, στο Βέλγιο στη Γαλλία, στην Αυστρία, στη Νέα Υόρκη, στην Αθήνα και στο Ηράκλειο και ήταν ιδρυτικό μέλος των καλλιτεχνικών συλλόγων ΙΝΤΕR ΑRΤ και ΚΟRΝΤΑLΕR KUNSTVEREIN.
Είναι προφανές ότι έργα της υπάρχουν σε πολλές πινακοθήκες καθώς και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Χαρακτηριστικά, ο ιστορικός τέχνης WERNER MEYER αναλύει διεξοδικά το έργο της Αίγλης αναφέροντας…
«Τα ζωγραφικά έργα της Αίγλης Πλάτωνος δείχνουν έναν σουρεαλισμό με προσωπική ιδιαιτερότητα που σχετίζεται κυρίως με την πατρίδα της την Ελλάδα.
Παρατηρώντας τα έργα της γίνεται σαφές ότι η καλλιτέχνις δεν αφηγείται την εικόνα, αλλά περιγράφει καταστάσεις και διαθέσεις. Συχνό θέμα της είναι η έλλειψη επικοινωνίας που την περιβάλλει μια μυστηριώδης αινιγματικότητα.
Το ενδιαφέρον της καλλιτέχνιδος εστιάζεται περισσότερο γύρω από την ενέργεια που προσφέρει ο χώρος των έργων της, στα επίπεδα της απεικόνισης και του ρεαλισμού, τα οποία προσφέρουν, το ένα μετά το άλλο, μια κλιμάκωση του βάθους.
Η φαινομενικά απατηλή προσέγγιση στην πραγματικότητα της ζωγραφικής απεικόνισης αντιπαρέρχεται τη σημασία των μοτίβων. Και τα συμβολικά στοιχεία αυτά είναι που υποδεικνύουν στον επισκέπτη και παρατηρητή των έργων σημασίες, οι οποίες μεταδίδονται ως συνειρμοί και δίδουν το πλήρες Νόημα.
Κατά τη μετάβαση από το ζωγραφικό εξωτερικό στο φανταστικό εσωτερικό του έργου, από τη ζωγραφική με χρώμα στη σουρεαλιστική παράσταση του φανταστικού θέματος, στην ένταση των δύο αυτών πόλων διαμόρφωσης, θεμελιώνεται το ερώτημα της εικαστικής πραγματικότητας. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ταυτότητα και η υπογραφή της καλλιτέχνιδας».
Η Αίγλη Kuctzera – Πλάτωνος, για την δουλειά της έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Επίσης με την παρουσία και το κύρος της προσωπικότητάς της έχει συμβάλλει για προσκλήσεις Ελλήνων καλλιτεχνών στη Γερμανία προκειμένου να παρουσιάσουν τα έργα τους σε μουσεία και άλλους επίσημους χώρους τέχνη.