1946 — 2026
το ΧΘΕΣ
80
Συναντά το ΑΥΡΙΟ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΤΡΙΣ · Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ →
Δωρεά ενός βιβλίου με ξεχωριστή ιστορία στο Μουσείο Καζαντζάκη

Τη δωρεά ενός αντίτυπου της πρώτης έκδοσης της «Οδύσσειας» του Νίκου Καζαντζάκη, που έχει μια ιδιαίτερη σημασία, αποδέχτηκε το Μουσείο στους Βαρβάρους.

Η «Οδύσσεια», το πιο μεγαλεπήβολο έργο του συγγραφέα, εκδόθηκε το 1938 σε μόλις 300 αντίτυπα από τις εκδόσεις Πυρσός. Θεωρείται μία από τις πρώτες ελληνικές εκδόσεις σε μονοτονικό σύστημα. Γραμμένη σε 33.333 δεκαεπτασύλλαβους στίχους, αποτελεί ένα μοναδικό έργο της νεοελληνικής γραμματείας, αποτυπώνοντας τον ανήσυχο στοχασμό του Νίκου Καζαντζάκη.

Το συγκεκριμένο αντίτυπο έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Ανήκε στην αδελφή του συγγραφέα, Ελένη Καζαντζάκη-Θεοδοσίαδη, η οποία το δώρισε στην οικογένεια Μανιδάκη, και συγκεκριμένα στον Αλέξανδρο Μανιδάκη, με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις. Οι Μαρία και Ασπασία Μανιδάκη, ανιψιές του αείμνηστου Αλέξανδρου Μανιδάκη, δώρισαν το αντίτυπο στο Αρχείο του Μουσείου.

Το αντίτυπο συνοδεύεται από χειρόγραφη αφιέρωση της Ελένης Καζαντζάκη στον Αλέξανδρο Μανιδάκη.

Την αποδοχή της δωρεάς πραγματοποίησε η αναπληρώτρια διευθύντρια και επιμελήτρια των Συλλογών του Μουσείου, δρ Παρασκευή Βασιλειάδη.