Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και για το 2020 η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ),συνεχίζει να αυξάνει τα μέλη της αλλά και να κάνει γνωστό το έργο του μεγάλου διανοητή της Κρήτης στα πέρατα του κόσμου.
Η ΔΕΦΝΚ αριθμεί τουλάχιστον 9.144 μέλη προερχόμενα από 131 χώρες και σ ‘ άυτό συμβάλλει τα μέγιστα ο πρόεδρος της κ.Γιώργος Στασινάκης,αλλά και πολλά άλλα μέλη και συμπαθούντες της Διεθνούς Εταιρείας.
- Η αρχή του 2020 έφερε ένα νέο παράρτημα στην Οττάβα του Καναδά που εγκαινιάσθηκε στις 12 Ιανουαρίου. Το δυναμικό τμήμα του Τορόντο που προεδρεύει η Βούλα Βέτση οργάνώνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για το 2020.
Ακόμα μεταξύ άλλων:
Στην Τάμπα, των ΗΠΑ ο Μανόλης Βεληβασάκης, πρόεδρος του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο το έργο του Καζαντζάκη και το ντοκυμαντέρ «Ακροβάτης στην άβυσσο».
Ιρλανδία
Στις 9 Φεβρουαρίου στο Δουβλίνο στο πλάισιο της, Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας θα γίνει εκδήλωση από την Ελληνική κοινότητα και την ΔΕΦΝΚ.
Σε Ιερουσαλήμ, Βηθλεέμ, Ράμαλα και Τελ Αβίβ θα δώσει διαλέξεις τον Φεβρουαριο ο κ. Γιώργος Στασινάκης.
- Στο Ηράκλειο οι Κατερίνα Ζωγραφιστού, Σοφία Νταλαμπέκη και Μαρία Ζαχαριάκη θα παρουσιάσουν στην Λέσχη Αναγνωσης στις 29 Ιανουαρίου το μυθιστόρημα Ο Τελευταίος Πειρασμός και τον Απρίλιο τον Ο Χριστός ξανασταυρώνεται.
- Στο Αρκαλοχώρι, στις 31 Μαΐου η ΔΕΦΝΚ, η Ιερά Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, ο Δήμος και το Πολιτιστικό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, θα διοργανώσουν εκδήλωση για τον μεγάλο Κρητικό.
Στα σχολεία
Εμφαση στους μαθητές δίνει φέτος η εταιρεία η οποία οργανώνει μια σειρά από ομιλίες και διαλέξεις σε σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η αρχή θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου στο Ελληνικό Σχολείο στις Βρυξέλλες με διάλεξη του κ. Γιώργου Στασινάκη.
Το Γαλλικό Τμήμα ανέλαβε μια εξαιρετική πρωτοβουλία για μια καλύτερη γνωριμία των νέων με τον μεγάλο Κρητικό.Πρόκειται, να δημοσιεύσει σε «κόμικς» τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Στις 18 Μαρτίου στο 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με πρωτοβουλία του καθηγητή Χρήστου Σολάκη, ο κ. Γιώργος Στασινάκης θα παρουσιάσει το έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη.
- Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων Διοργανώνει τους 10ους αγώνες δημιουργικής έκφρασης αφιερωμένους στον Νίκο Καζαντζάκη. Οι εργασίες θα κατατεθούν πριν τις 2 Μαρτίου και η βράβευση θα γίνει στις 28 Μαρτίου. Ο Γιώργος Στασινάκης θα μιλήσει με θέμα: «Ο Καζαντζάκης και οι νέοι».
Στο 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός», η φιλόλογος Μαρία Ν. Αγγέλη, αφού δίδαξε απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και παρότρυνε τους μαθητές και μαθήτριες να μελετήσουν ολόκληρο το βιβλίο του Καζαντζάκη. Τα παιδιά συμφώνησαν να παρουσιάσουν αυτό το βιβλίο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ανέλαβαν, επίσης, να γράψουν μια εργασία με θέμα: «Ο Ζορμπάς και οι γυναίκες…».
Οι τρεις καλύτερες θα σταλούν στον Πρόεδρο της ΔΕΦΝΚ, ο οποίος θα επιβραβεύσει τα παιδιά, όπως τους υποσχέθηκε κατά την επίσκεψη, διάλεξη και συζήτηση στο 2ο Γυμνάσιο στις 24 Οκτωβρίου 2019.
- Στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων στις, 24 Μαρτίου, θα δοθεί διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα: «Ο Καζαντζάκης και οι νέοι».
- Δουβλίνο, Ελληνική Κοινότητα, Στο Ελληνικό Σχολείο στο Δουβλίνο η Ελληνική Κοινότητα οργανώνει στις 8 Φεβρουαρίου εκδηλωση κατά την οποία η Βασιλική Πλούμπη, φιλόλογος και ο Γιώργος Στασινάκης θα παρουσιάσουν το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Στην Μπολώνια, στο Κλασικό Λύκειο Minghetti, η Gilda Tentorio, πρόεδρος του ιταλικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ θα μιλήσει με θέμα: «Ο Καζαντζάκης μεταφραστής του Δάντη». Συνδιοργανώνεται με την ελληνική κοινότητα.
Πανεπιστήμια
Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και η ΔΕΦΝΚ οργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο,στην Κομοτηνή, στις 13 και 14 Μαρτίου,με θέμα:
«Νίκος Καζαντζάκης: Από την απεραντοσύνη του κόσμου στον περίβολο του έθνους».
Οργανώνεται από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τη ΔΕΦΝΚ.
Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν οι:
- Αγάθη Μαρκάτη, Δρ. Φιλοσοφίας, Πανεπιστημιακός, Αθήνα: «Bergson-Nietzsche-Καζαντζάκης: εκλεκτικές συγγένειες».
- Γιώργος Κεχαγιόγλου, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη: «Ο Βουδισμός και η ινδική παράδοση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».
- Φούκουντα Κόσουκε, Μελετητής του Νίκου Καζαντζάκη, Κιότο: «Νίκος Καζαντζάκης: Ταξιδεύοντας στην Ιαπωνία και την Κίνα».
- Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, Ομότιμος Καθηγητής Ελευθέρου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, Βρυξέλλες: «Η στροφή του Καζαντζάκη προς τον σοσιαλισμό».
- Μιχάλης Πάτσης, Δρ. Φιλοσοφίας, συγγραφέας, Αθήνα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης στο σύνορο κομμουνισμού και μετακομμουνισμού».•Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος ΔΕΦΝΚ, πρεσβευτής ελληνισμού, Γενεύη: «Η έλξη της Ανατολής: Κεντρική Ασία και Αραβο-αφρικανικός κόσμος».