Πανηγύρια το καλοκαίρι τέλος! Αυτό ουσιαστικά φαίνεται πως προωθείται από το Υπουργείο Πολιτισμού σιωπηλά, αφού ακόμα και η πιο πρόσφατη διευκρινιστική, εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος, που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, δεν περιλαμβάνει καμία ρύθμιση για τα γνωστά σε όλους γλέντια του καλοκαιριού.
Αυτή βέβαια είναι και η ανάγνωση από πλευράς Περιφέρειας, η οποία και υποστηρίζει πως σε επίπεδο Πολιτισμού, αυτό που μπορεί να γίνει για τη φετινή σεζόν, είναι οι επιλεκτικές διοργανώσεις θεαμάτων σε συνεργασία με δήμους, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τηρήσουν στο ακέραιο το γράμμα του νόμου, αλλά και τους περιορισμούς για την μη εξάπλωση του κοροναϊού.
Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται να βάλουν «φωτιά» στην οργάνωση και τις βλέψεις δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων σε όλη την Κρήτη, αλλά και «φρένο» σε όσους θεωρούν πως η χαλάρωση των μέτρων για τον κοροναϊό, συνεπάγεται και ελευθερία διεξαγωγής διαφόρων είδών θεαμάτων.
Ας δούμε όμως την κατάσταση από την αρχή, καθώς και τις νέες ρυθμίσεις που αναμένεται να ισχύσουν από την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες ρυθμίσεις, το Υπουργείο ούτε λίγο, ούτε πολύ ζητά κατάλληλα ελεγχόμενους ανοικτούς χώρους, με θέσεις μόνο για καθήμενους, με τη δέσμευση πως όσοι καθίσουν δεν θα σηκωθούν από τη θέση τους, αλλά και ελάχιστες αποστάσεις τριών μέτρων μεταξύ σκηνής και πρώτης σειράς καθισμάτων.
Αυτές οι ρυθμίσεις από μόνες τους, πρακτικά καθιστούν τη διεξαγωγή ενός γλεντιού απαγορευτική, αφού στην ουσία δεν επιτρέπουν ούτε το χορό, ούτε καν τη μετακίνηση του καθενός από τη θέση του.
Την ίδια στιγμή, στις δεσμεύσεις των διοργανωτών περιλαμβάνεται η ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος από το χώρο διεξαγωγής της οποιαδήποτε εκδήλωσης, η χρήση μη χειρουργικής μάσκας και η απόλυτη καθαριότητα στις τουαλέτες.
Στο έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού επιπρόσθετα ρυθμίζονται και οι χρήσεις κυλικείων και μπαρ, τα οποία θα λειτουργούν για συγκεκριμένη ώρα και με τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Περιφέρεια Κρήτης καλείται να λύσει έναν πολύ δύσκολο γρίφο σε σχέση με τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, ενώ παραγωγοί, διοργανωτές και σύλλογοι να λάβουν υπόψη τους πως εφόσον θέλουν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή εκδήλωσης, οφείλουν να μπουν σε μια διαδικασία που είναι υπερβολικά δύσκολη τεχνικά, αλλά και έως απίθανο να στηριχθεί χορηγικά
. Ήδη πάντως ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Φασουλάκης, προσπαθεί να λύσει σε συνεργασία με όλους τους Δήμους το «γρίφο των εκδηλώσεων».
Τι λέει το έγγραφο
Αναφέρεται ότι, με βάση το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού, ισχύουν κάποιοι από τους παρακάτω περιορισμούς:
α) Χώρος
- Οι χώροι διεξαγωγής ακροαμάτων/θεαμάτων θα πρέπει να είναι ανοικτοί.
- Οι χώροι θα πρέπει να είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να υποδέχονται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους θεατές και θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα σε όλη την διάρκεια του θεάματος ώστε οι θεατές να παραμένουν στις θέσεις τους.
- Η πληρότητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 75% των θέσεων. Θα πρέπει να τηρούνται οι μεγαλύτερες δυνατές αποστάσεις μεταξύ των θεατών. Πρακτικά, θα πρέπει ανά δύο θέσεις το (τρίτο) επόμενο κάθισμα να μην προορίζεται για χρήση, ή να προβλέπεται ανάλογη κενή θέση/κενός χώρος.
- Σε περίπτωση ομαδικής κράτησης, ο μέγιστος αριθμός ορίζεται στα τέσσερα (4) άτομα με κενή θέση/κενό χώρο από την επόμενη κράτηση.
- Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον τριών (3) μέτρων μεταξύ της σκηνής και της πρώτης σειράς θεατών
β) Σχέδιο
- Οι διοργανωτές θα πρέπει να αξιολογήσουν τις δυνατότητες διαχείρισης κοινού και να ορίσουν τον μέγιστο αριθμό θεατών που μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια. Διευκρινίζεται ότι μέχρι την επαναλειτουργία των χώρων αυτών και το άνοιγμα τους για το κοινό κατά την 1η Ιουλίου, οι διοργανωτές των εκδηλώσεων και οι υπεύθυνοι των χώρων οφείλουν να τους προετοιμάσουν και διαμορφώσουν καταλλήλως καθώς και να εκπαιδεύσουν το εργαζόμενο προσωπικό με τρόπο που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και θα προστατεύει τους εργαζόμενους και τους θεατές κατά τη παραμονή τους σε αυτούς σύμφωνα με τα οριζόμενα στη παρούσα.
- Οι θέσεις, τα καθίσματα και οι καρέκλες θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση.
- Θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο αντισηπτικό αλκοολούχου διαλύματος 70% σε όλες τις εισόδους και εξόδους.
- Προτείνεται η μονοδρόμηση των διαδρόμων που διατρέχουν τον χώρο.
- Προτείνεται επαρκές χρονικό διάστημα μεταξύ της λήξης μίας εκδήλωσης και της έναρξης της επόμενης έτσι ώστε να μπορούν να αποχωρήσουν οι θεατές της πρώτης και να εισέλθουν οι θεατές της δεύτερης χωρίς να συμπέσουν και χωρίς να παρατηρείται συνωστισμός στους κοινόχρηστους χώρους. Έτσι θα υπάρχει και επαρκής χρόνος για απολύμανση μεταξύ παραστάσεων/δράσεων.
- Η λειτουργία κυλικείου/bar επιτρέπεται πριν και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός και οι θεατές/ακροατές να μπορούν να κατευθύνονται προς αυτό σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια παραμονής τους. Με το ίδιο σκεπτικό προβλέπεται να μην υπάρχει διάλειμμα κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων. Θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα, αποστάσεις 1,5 μέτρου στην ουρά, διαθέσιμα αντισηπτικά και να υπάρχει μονοδρόμηση της ροής προς και από το κυλικείο/bar. Προτείνεται η περισχοίνιση όπου είναι εφικτό προκειμένου να διασφαλίζει την ομαλή ροή του κοινού. Το προσωπικό θα πρέπει να φορά γάντια και προστατευτική μη ιατρική μάσκα, ενώ ενθαρρύνονται οι ανέπαφες συναλλαγές.