Στο θέμα της επιστροφής αναφέρθηκε η Washington Post
Στο θέμα της επιστροφής

Επιστρέφει στην Ελλάδα το θραύσμα «Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο Ιταλίας, προκειμένου να εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης για διάστημα οκτώ ετών.

Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, παρακολουθώντας την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την πολιούχο θεά της Αθήνας. Απεικονίζει τα κάτω άκρα της θεάς Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό.

Το θραύσμα θα αποδοθεί στο Μουσείο Ακρόπολης σε ειδική τελετή σήμερα  Δευτέρα

Σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τονίζει ότι η κυβέρνηση της Σικελίας με τη χειρονομία της αυτή «υποδεικνύει τον δρόμο για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στην πόλη που τα δημιούργησε» και εκφράζει «συναισθήματα ευγνωμοσύνης για τις άοκνες και συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης της Σικελίας και του συμβούλου Αλμπέρτο Σαμονά για την νομική διευθέτηση βάσει του Κώδικα περί της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλικής Δημοκρατίας, ώστε το απότμημα αυτό να επιστρέψει οριστικά στην Αθήνα».

Από την πλευρά του ο Assessore της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, δρ Αλμπέρτο Σαμονά, τονίζει μεταξύ άλλων ότι με αυτή την κίνηση η Σικελία γίνεται, στην πραγματικότητα, πρόδρομος στο θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η συμφωνία υπεγράφη σύμφωνα με το άρθρο 67 του Κώδικα της σικελικής κυβέρνησης περί Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που προβλέπει την πολυετή μεταφορά και ανταλλαγή αρχαιολογικών ευρημάτων μεταξύ των δύο έγκριτων μουσείων, τα οποία τελούν αντίστοιχα υπό τη διεύθυνση της Κατερίνα Γκρέκο και του Νικολάου Σταμπολίδη» αναφέρει ο Α.Σαμπονά.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΘΡΑΥΣΜΑ “FAGAN” Από το Παλέρμο ανταμώνει ξανά με την Ακρόπολη
Ειδικότερα δε, σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, «για μια περίοδο τεσσάρων ετών, με δυνατότητα ανανέωσης άλλων τεσσάρων ετών, το Salinas μεταφέρει στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα το θραύσμα του Παρθενώνα, που σήμερα φυλάσσεται στο Παλέρμο ως μέρος της αρχαιολογικής συλλογής του Άγγλου προξένου Robert Fagan, το οποίο αγοράστηκε από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Παλέρμο το 1820. Σε αντάλλαγμα, δύο πολύ σημαντικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου της Ακρόπολης θα φτάσουν στο Παλέρμο, το καθένα για μια περίοδο τεσσάρων ετών:

πρόκειται για ένα σημαντικό ακέφαλο άγαλμα της Αθηνάς που χρονολογείται περί τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. και έναν γεωμετρικού αμφορέα του πρώτου μισού του 8ου αιώνα π.Χ. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, τη διοργάνωση κοινών πρωτοβουλιών που θα υλοποιηθούν με σύμπραξη των δύο μουσείων σε θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος διεθνούς εμβέλειας».

Η βούληση της Σικελίας, στην πραγματικότητα, συνεχίζει ο Α.Σαμπονά «είναι αυτή της επ’ αόριστον επιστροφής στην Ελλάδα του ευρήματος.

Όπως τονίζει ο Νίκος Σταμπολίδης, «ο όλος χειρισμός, πέραν της καλής διάθεσης, της αναγνώρισης της συγγένειας του πολιτισμού μας, ουσιαστικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που ενώνει και δεν διαιρεί, που παραδέχεται τις κοινές μας ρίζες και αξίες, αξίες όλου του δυτικού τουλάχιστον κόσμου, που ξεκίνησαν από την αρχαία Ελλάδα και την Αθήνα, αποτελεί συγχρόνως και εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο θα προχωρήσουν και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες,

με κορύφωση αυτή του Λονδίνου και του Βρετανικού Μουσείου, στην επιστροφή και την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του κοινού μας παγκόσμιου μνημείου-συμβόλου, του Παρθενώνα, έτσι όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στη βούληση της πλειονότητας του βρετανικού λαού αλλά και στην παγκόσμια βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε με την Απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2021».

Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Antonino Salinas, Κατερίνα Γκρέκο εξέφρασε την «μέγιστη ικανοποίηση» «για την επίτευξη ενός στόχου που είχε  θέσει κατά την άφιξή της  στο Μουσείο Salinas πριν από δύο χρόνια».