ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Τιμή σε 4 επιφανείς Έλληνες

Τέσσερις επιφανείς συμπατριώτες μας, που τιμούν με την προσφορά τους την Ελλάδα και μας κάνουν εθνικά υπερήφανους τίμησε χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μέγαρο.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απένειμε τα παράσημα:

– του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος στον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

– του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον Βασίλειο Θεοχαράκη, επιχειρηματία και πρόεδρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη,

– του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Σωτήρος στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων- Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT των Ηνωμένων Πολιτειών και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ίδιου Πανεπιστημίου, καθώς και

– του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον Μιχαήλ Κοσμόπουλο, καθηγητή Αρχαιολογίας και Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μιζούρι- Saint Louis των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την προσφώνησή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για τέσσερις επιφανείς συμπατριώτες μας, που διαπρέπουν στους τομείς της Πολιτικής, της Επιστήμης και των Τεχνών, και τόνισε ότι η παρασημοφόρησή τους, αποτελεί αναγνώριση του έργου, της αξίας και του ήθους τους, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, καθώς αποτελούν παράδειγμα και μας κάνουν περήφανους.

Αναφερόμενη στον Μαργαρίτη Σχοινά, υπογράμμισε ότι ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας με σκληρή δουλειά και σήμερα έχει αναλάβει έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο, ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

«Είναι περιττό να αναφερθώ στο πλήθος των καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, από τον Πικάσο ως τον Εγγονόπουλο, έργα των οποίων έχουν εκτεθεί στο Ίδρυμα, στις άκρως ενδιαφέρουσες διαλέξεις ή τις μουσικές εκδηλώσεις με την παρουσία σπουδαίων ερμηνευτών που έχουν φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρό του. Γι’ αυτήν την απλόχερη προσφορά σας τιμάμε σήμερα, κύριε Θεοχαράκη, με την ευχή να συνεχίσετε το έργο σας» σημείωσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Μιλώντας για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, η Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «είναι ένας κορυφαίος επιστήμονας, ένας ιδιοφυής μαθηματικός, αναγνωρισμένος από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τακτικός καθηγητής του ΜΙΤ από το 2015, μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ίδιου πανεπιστημίου».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων, του έχει απονεμηθεί το βραβείο Νεβάλνινα της Διεθνούς Μαθηματικής Ένωσης για την έρευνά του στη θεωρία των παιγνίων και την επιστήμη των υπολογιστών, και το βραβείο Ερευνητή του Ιδρύματος Σίμονς, που δίνεται σε κορυφαίους επιστήμονες στα πιο παραγωγικά τους χρόνια».

Ωστόσο, επισήμανε, ότι παράλληλα, ο Κωνσταντίνος εργάζεται άοκνα, με σεμνότητα και ήθος, για να στηρίξει τη δημιουργία υποδομής θεωρητικής επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας.

«Μια προσφορά διακριτική, χαμηλόφωνη, άκρως δημιουργική και γόνιμη, που δεν αυτοπροβάλλεται, αλλά παρέχεται ανυστερόβουλα στους μαθητές του, τους συναδέλφους του, την επιστήμη και την πατρίδα του, κάνοντάς μας αληθινά περήφανους» κατέληξε.

Αναφερόμενη στον Μιχαήλ Κοσμόπουλο, η Πρόεδρος έκανε λόγο για έναν λαμπρό αρχαιολόγο, διακεκριμένο καθηγητή με διεθνή ακτινοβολία, ακαδημαϊκό και συγγραφέα, και κυρίως εμπνευσμένο εκπαιδευτικό, που εργάστηκε φιλόπονα για τη διάδοση των ελληνικών σπουδών στη Βόρεια Αμερική.

«Από το Κέντρο για τον Ελληνικό Πολιτισμό του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, το μόνο πανεπιστημιακό κέντρο του Καναδά που ασχολείται με τη μελέτη της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεότερης Ελλάδας, ως το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, το οποίο δημιούργησε εκ του μηδενός και σήμερα έφτασε να έχει 300 φοιτητές, αστρονομικός αριθμός στη σημερινή εποχή που κατά κοινή ομολογία οι ανθρωπιστικές σπουδές περνούν σοβαρή κρίση» τόνισε.