Η Προέδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Έργα τέχνης και κειμήλια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό συνθέτουν την έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη», που διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου θα την εγκαινιάσει αύριο, Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

Στην έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου 2022, φιλοξενούνται σπάνια έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, λιθογραφίες και σχέδια Ελλήνων και Ευρωπαίων φιλελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα, με υπογραφές όπως εκείνες των Νικολάου Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα, Θεόδωρου Βρυζάκη και Θεόδωρου Ράλλη, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις από την ιδιωτική συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη.

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης. Η έκθεση συνοδεύεται από εικονογραφημένο κατάλογο 400 σελίδων (σε ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) με κείμενα της συγγραφέως Κατερίνας Σχινά, του συγγραφέα και δημοσιογράφου, Νίκου Ψιλάκη, του ιστορικού τέχνης και επιμελητή των συλλογών του Ελληνικού́ Κοινοβουλίου, Θοδωρή Κουτσογιάννη και του ιστορικού-ερευνητή, Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Μέρος της έκθεσης, εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του φιλολογικού συλλόγου, «Ο Χρυσόστομος».

Σε αναγόρευση της Προέδρου της Δημοκρατίας ως Επίτιμης προέδρου και Εταίρου του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος K. Βενιζέλος» θα προχωρήσει το ίδρυμα, για την προσωπική της διαδρομή ως κορυφαίας δικαστικής λειτουργού σε ένα θεσμό που συνδέθηκε στενά με το μεταρρυθμιστικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, την ενεργό συμμετοχή και την ουσιαστική προσφορά της στο επιστημονικό έργο εν λόγω ιδρύματος.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021 (μεσημέρι) στην έδρα του Ιδρύματος στη Χαλέπα Χανίων και η συμμετοχή στην εκδήλωση θα είναι κατόπιν προσωπικής προσκλήσεως.