«Άνοιξε» τις πύλες του το 4ο Φεστιβάλ “Χώμα – Νερό – Φωτιά”

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε την Πέμπτη 3 Ιουλίου στο Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, το 4ο Φεστιβάλ “Χώμα – Νερό – Φωτιά”. Το μητροπολιτικό κέντρο της αγγειοπλαστικής στην Κρήτη φιλοξενεί έως την Κυριακή 6 Ιουλίου 2025 πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, αφιερωμένων στην κρητική παραδοσιακή κεραμική και τον πολιτισμό του νησιού.

Η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, ήταν «πλούσια» σε δράσεις και παρουσιάσεις. Στην Κεντρική Πλατεία πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη με χαιρετισμούς από εκπροσώπους φορέων, ενώ ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες για τη σημασία της διαφύλαξης της ζωντανής κληρονομιάς και την ιστορία του κρασιού στην Κρήτη, καθώς και επίδειξη οινοποίησης σε πήλινο πιθάρι. Παράλληλα, στο Θεατράκι Θραψανού, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την τέχνη του Θραψανού σε εργαστήρια τροχού με τους ντόπιους αγγειοπλάστες, να παρακολουθήσουν επίδειξη κατασκευής πιθαριού, να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής του εφτάζυμου ψωμιού της Κασταμονίτσας και να απολαύσουν μια βραδιά με κρητική μουσική.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην έναρξη του Φεστιβάλ, τονίζοντας τον ιστορικό ρόλο του Θραψανού στην αγγειοπλαστική. “Είμαστε περήφανοι που το Θραψανό, παραμένει επάξια ο συνεχιστής της μινωικής αγγειοπλαστικής, παράγοντας πλήθος διακοσμητικών και χρηστικών αγγείων, με εξαγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο”, ανέφερε ο Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για τη διατήρηση και προβολή αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Αναφέρθηκε στην υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία της Σχολής Κεραμικής διετούς φοίτησης στο Θραψανό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. “Η Σχολή μας είναι ένας ζωντανός πυρήνας που προσφέρει ολοκληρωμένη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, πιστοποίηση, εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής γνώσης και ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης”, πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο της κεραμικής τέχνης στην ταυτότητα της περιοχής και σκιαγράφησε τις μελλοντικές δράσεις του Δήμου.  Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για τη λειτουργία της Σχολής Κεραμικής, την ολοκλήρωση και λειτουργία του Κέντρου Μινωικής Αγγειοπλαστικής Τέχνης στη Λιβάδα, καθώς και τη δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση “νέου αίματος” στην κεραμική τέχνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία της Σχολής Κεραμικής και στη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης για την επικαιροποίηση της μελέτης του Κέντρου Μινωικής Αγγειοπλαστικής. 

“Ο αγώνας δρόμου στον οποίο έχουμε επιδοθεί θα συνεχιστεί για τον στόχο που θέσαμε εξαρχής: Να δημιουργηθεί στην περιοχή μας ένας ισχυρός πόλος πολιτιστικής δραστηριότητας με επίκεντρο τη διαφύλαξη της κεραμικής τέχνης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της Παπούρας και την ανάγκη να προστατευθεί το μνημείο αφού ολοκληρωθεί η ανασκαφή και βέβαια να καταστεί επισκέψιμο, που σημαίνει ότι δεν μπορεί οι κεραίες/ραντάρ να τοποθετηθούν σε θέσεις που θα “σφιχταγκαλιάζουν” το μνημείο!

Τέλος, προσκάλεσε το κοινό στις υπόλοιπες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μέχρι τις 6 Ιουλίου και στην επερχόμενη 38η Γιορτή Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη από τις 16  έως 18 Ιουλίου, με κρητικούς καλλιτέχνες στην κεντρική πλατεία του Θραψανού, από τις 21.00 κάθε βράδυ.

Το Φεστιβάλ που στηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, αποτελεί συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού με το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής, τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού, με την υποστήριξη της ΔΗΝΕΠΟΚ και τη συμμετοχή των Αγγειοπλαστών του Θραψανού.