Η έκθεση «Τα νησιά των ανέμων» στο Μουσείο Μεσσαράς, σε μια πανηγυρική τελετή εγκαινίων και ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης
Από τον Στ. Αρναουτάκη τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Μεσσαράς

Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στον ναυτικό πολιτισμό του προϊστορικού Αιγαίου, περιμένει τους επισκέπτες της έκθεσης που άνοιξε χθες τις πόρτες της στο Μουσείο Μεσσαράς, με μια πανηγυρική τελετή εγκαινίων, όπου ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση 2,7 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση,  εξοπλισμό, ψηφιακές εφαρμογές της μόνιμης έκθεσης του μουσείου.

Επίσης ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση 240.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της ανασκαφής και αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Γόρτυνας, προσθέτοντας ακόμα ότι η Περιφέρεια Κρήτης αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Μεσσαράς.

Στο πλαίσιο της έκθεσης μέσα από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις, τα τρισδιάστατα ομοιώματα πλοίων, λιμανιών και λιμενικών εγκαταστάσεων, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται πως η ενασχόληση με τη ναυτιλία στα χρόνια του Μίνωα δεν είναι απλώς μια συναρπαστική εμπειρία, είναι ένα διαρκές κίνητρο στην επιστημονική έρευνα των αρχαιολόγων.

Την ίδια στιγμή η έκθεση «Τα νησιά των ανέμων» ανοίγει διάπλατα ένα παράθυρο γνώσης, για να αντιληφθούμε πώς οι Έλληνες διαχρονικά  αποτελούν τους θαλασσοκράτορες, διατηρώντας την ισχυρή τους θέση στο ναυτιλιακό και εμπορικό σταυροδρόμι ηπείρων και πολιτισμών.

 

Εκπρόσωποι της Εκκλησίας, Αρχές, φορείς και πλήθος κόσμου κατέκλυσαν τον χώρο του νέου μουσείου για να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά εκθέματα της περιοδικής έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι 31 Αυγούστου με οργανωτές την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

Θερμό καλωσόρισμα με παράλληλη αναφορά στη σημασία της έκθεσης έγινε από τη δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης Δρ. Διαμαντή Παναγιωτόπουλο, ο οποίος επίσης ξενάγησε στην έκθεση τους εκπροσώπους των Αρχών και όλους τους επισκέπτες.

Η περιοδική έκθεση, όπως ανέφεραν οι ομιλητές, «στοχεύει να ανασυνθέσει με όσο το δυνατόν γλαφυρότερο τρόπο μια συνολική εικόνα της ναυτικής παράδοσης στο προϊστορικό Αιγαίο, με ψηφιακές και σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, αλλά και τρισδιάστατα ομοιώματα πλοίων, λιμανιών και λιμενικών εγκαταστάσεων.

Τα αρχαιολογικά δεδομένα παρουσιάζονται μέσω μεγάλων πόστερ με πλούσια εικονογράφηση και συνοδευτικά επεξηγηματικά κείμενα, αλλά και μέσω ομοιωμάτων αρχαίων αντικειμένων. Αυτό το πληροφοριακό υλικό συνδυάζεται με επιλεγμένα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή της Μεσσαράς που σχετίζονται με τις ναυτικές δραστηριότητες του Μινωικού πολιτισμού.

Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της έκθεσης οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια μιας πρακτικής προσέγγισης της ιστορίας της αιγαιακής ναυσιπλοΐας, η οποία επέτρεψε για πρώτη φορά μια σειρά από πειστικές υποθέσεις πάνω σε ποικίλα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις τεχνικές ναυπήγησης, το μέγεθος, το σχήμα και την πλοήγηση των πλοίων, αλλά και τη μορφή και λειτουργία λιμενικών εγκαταστάσεων της Εποχής του Χαλκού.

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να υπερβεί το στενό πλαίσιο μιας καθαρά αρχαιολογικής παρουσίασης του θέματος, επιδιώκοντας έτσι μια ανασύνθεση της πρώιμης ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, η οποία θα είναι εύληπτη από το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα από μαθητές».

Η έκθεση όπως έγινε γνωστό θα συνοδευτεί μέχρι τον Αύγουστο από μία σειρά διαλέξεων και άλλων δράσεων πολιτισμού. Όπως τόνισε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Στ. Αρναουτάκης, «τα εγκαίνια μιας περιοδικής έκθεσης αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία, καθώς χτίζουν γέφυρες με το παρελθόν.

Ιδιαίτερα, όταν η έκθεση αυτή φιλοξενείται σε ένα νέο μουσείο της Κρήτης, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσαράς, τότε αυτή αποκτά μεγάλη αξία, ανάλογη του ιστορικού της φορτίου και βεβαίως ανάλογη με την καταξίωση των αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. Με αυτό το δεδομένο η έκθεση «Τα νησιά των ανέμων» ξεδιπλώνει το κουβάρι της ιστορίας του ναυτικού πολιτισμού στο προϊστορικό Αιγαίο”.