Ψηφιακό αρχείο 1821
Διασυνδέει για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον αρχειακό υλικό που αφορά το 1821, προερχόμενο από μεγάλους αρχειακούς και μουσειακούς φορείς της Ελλάδας.

Το άνοιγμα του ερευνητικού έργου «Ψηφιακό Αρχείο 1821» (https://1821.digitalarchive.gr/)  στο ελ­ληνικό και διεθνές κοινό, ανακοίνωσε το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (KEAE), με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για μια διαδικτυακή υποδομή με την συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διασυνδέει για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον αρχειακό υλικό που αφορά το 1821, προερχόμενο από μεγάλους αρχειακούς και μουσειακούς φορείς της Ελλάδας.

Ο σχεδιασμός της υποδομής, ο συσχετισμός των τεκμηρίων μέσα από τις δυνατότητες ανα­ζήτησης, ο ανοιχτός χαρακτήρας του έργου και η δικτύωση φορέων και ερευνητών, το κα­θιστούν πρότυπο έργο στον τομέα των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Επεκτείνοντας την παραδοσιακή αντίληψη για το αρχείο ως συλλογή εγγράφων, το Ψηφιακό Αρχείο 1821 περιέχει, εκτός από αρχειακές συλλογές με έγγραφα, οπτικό υλικό από έργα τέχνης, χάρτες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κειμήλια, αλλά και ηχητικό υλικό (μουσική και τραγούδια). Στο Ψηφιακό Αρχείο 1821 ο επισκέπτης μπορεί:

α) να αναζητήσει υλικό, όπως έγγραφα και άλλα αρχειακά τεκμήρια, έργα τέχνης, αντι­κείμενα καθημερινής χρήσης, δημοτικά τραγούδια, βιβλία, κειμήλια κ.ά.·

β) να διαβάσει επιστημονικά άρθρα που θέτουν νέα ερωτήματα και εμπλουτίζουν την επιστημονική έρευνα γύρω από το 1821, δίνοντας έμφαση σε όψεις της καθημερι­νής ζωής την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης·

γ) να εξερευνήσει ψηφιακά εκθέματα, τα οποία παρουσιάζουν επιμέρους θεματικές για την Ελληνική Επανάσταση, οπτικοποιώντας την πληροφορία και αξιοποιώντας νέους τρόπους ψηφιακής αφήγησης της ιστορίας·

δ) να περιηγηθεί σε έναν δυναμικό χάρτη που καταγράφει ίχνη του 1821 στον δημό­σιο χώρο (π.χ. μνημεία, ονόματα δρόμων κ.ά.) και δημιουργείται από σχολικές ομά­δες από ολόκληρη τη χώρα.

Το σύνολο του ιστότοπου είναι προσβάσιμο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Η από­φαση της διγλωσσίας υποδηλώνει την πρόθεση της επιστημονικής επιτροπής να εντάξει το 1821 σε ένα διεθνές ερευνητικό πλαίσιο.

Ήδη από τα πρώτα χρόνια εκπόνησης του προγράμματος, το ευρύ κοινό στήριξε αυτή την προσπάθεια, μέσω της πλατφόρμας συγκέντρωσης δωρεών από το κοινό act4Greece της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Η οικονομική στήριξη ενισχύθηκε περαιτέρω από την «Πρωτοβουλία 1821-2021», στο πλαίσιο της οποίας η Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με κοινωφελή, πολιτιστικά και επιστημονικά ιδρύματα της χώρας, χρηματοδότησαν, δικτύω­σαν και προώθησαν προγράμματα και δράσεις για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρό­νων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το Ψηφιακό Αρχείο 1821 είναι ένα δυναμικό έργο που δεν τελειώνει το επετειακό έτος 2021, αλλά αντιθέτως θα διευρύνεται με νέες συνεργασίες και θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό. Είναι επίσης ανοιχτό και διαθέσιμο τόσο στο ερευνητικό όσο και στο ευρύ κοινό για έρευνα, ξεφύλλισμα, διάβασμα και εμβάθυνση σε αυτή την περίοδο της ιστορίας.

Από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο του 2021 θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), όπου θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις γύρω από τον διάλογο μεταξύ «αρχείου», «τέχνης» και «τεχνολογίας» για την παραγωγή επιστημονικής γνώσης.

Συνεργαζόμενοι φορείς

Το ΚΕΑΕ συνεργάστηκε για την υλοποίηση του έργου με τους ακόλουθους φορείς: Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) – Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», Κέντρο Νέου Ελληνισμού (Centrum Modernes Griechenland/CeMoG) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Freie Universität Berlin), Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου (Ιωάννινα), Μουσείο Μπενάκη – Ιστορικά Αρχεία, Μουσείο Μπενάκη, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Jordan Center for the Advanced History of Russia (NYU).