Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη στην πύλη Μακάσι
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη

Μια σειρά από αιτήματα,μακροχρόνια αλλά και βραχυπρόθεσμα τέθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε η διακλαδική επιτροπή που ψηφίστηκε στην 2η Συνάντηση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στις Τέχνες Ηρακλείου Κρήτης, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη.

Η επιτροπή προσκληθηκε στη συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα που κατατέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων τα αιτήματα αφορούν:

  1. Στη σύσταση επιτροπής επαγγελματιών καλλιτεχνών από όλους τους κλάδους, η οποία θα παρίσταται ή/και θα συμβουλεύει σχετικά με τις διαδικασίες και τις δημόσιες δαπάνες για τον πολιτισμό σε Δήμο και Περιφέρεια εγγυόμενη την τήρηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών και της διαφάνειας αυτών.
  2. Σε δωρεάν παραχώρηση δημοσίων χώρων πολιτιστικής δραστηριότητας (δημοτικών χώρων καθώς και αυτών που εποπτεύονται από τα ΝΠΙΔ των ΟΤΑ), χρηματοδότηση ιδιωτικών (θέατρα, σινεμά, συναυλιακοί χώροι κτλ) με σκοπό τη δωρεάν παραχώρησή τους σε τοπικές ομάδες καλλιτεχνών και άμεση εξόφληση όλων των οφειλών δεδουλευμένων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, φυσικών προσώπων και εταιρειών.
  3. Σ’ ένα πραγματικά Περιφερειακό ΔΗΠΕΘΕ με επέκταση των δραστηριοτήτων του πέραν της έδρας του και παραγωγή αυτών και στο Ηράκλειο Κρήτης.
  4. Στη δημιουργία δια-καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, σύμφωνα με το μοντέλο του Εικαστικού Επιμελητηρίου.
  5. Στην πραγματοποίηση καλοκαιρινού δια-καλλιτεχνικού φεστιβάλ – «Σύγχρονοι Καλλιτεχνικοί Διάλογοι» με στόχο την άμεση οικονομική στήριξη των εργαζομένων , την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου θα αναλάβει η Πρωτοβουλία με μία επιτροπή που θα αποτελείται από καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον χώρο των τεχνών και θα συσταθεί για αυτόν τον σκοπό.

Η Επιτροπή θα προχωρήσει τις αμέσως επόμενες μέρες σε κατάθεση αυτών και στους υπόλοιπους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νομού Ηρακλείου.