Αφιερωμένο στον Μικρασιατικό Ελληνισμό το φετινό Φεστιβάλ «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί»

Για όγδοη συνεχή χρονιά ο Δήμος Ηρακλείου δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού διοργανώνει το κεντρικό θεματικό Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1  Πολιτισμοί». Από 25 Αυγούστου μέχρι 13 Σεπτέμβρη, είκοσι μουσικοθεατρικές παραστάσεις θα παρουσιαστούν στα κηποθέατρα «Νίκος Καζαντζάκης» και «Μάνος Χατζιδάκις».

Το μεγαλύτερο μέρος των φετινών εκδηλώσεων είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.  Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ: https://bit.ly/3pvveS0

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η επέτειος των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί την αφορμή.

Αλλά η σθεναρή πορεία επιβίωσης, διάσωσης της ιστορικής μνήμης, και ανάδειξης της πλούσιας παράδοσης και της κοινωνικής κληρονομιάς των προσφύγων και όλων των επόμενων γενεών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, είναι αυτή που δείχνει τη σημασία και τη συνέχεια ενός μεγάλου πολιτισμού Και η διαδρομή από τον εκπατρισμό ως την σημερινή πρόοδο των απογόνων του μικρασιατικού Ελληνισμού, είναι άξια τιμής».

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Αριστέα Πλεύρη, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Το 2022 αποφασίσαμε στα δυο κεντρικά φεστιβάλ του Δήμου μας, “Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί” και “Τέχνη καθ’ οδόν”, να αφιερώσουμε το μεγαλύτερο μέρος στην ιστορία του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Με εκθέσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, με διεθνή συμπόσια και ημερίδες για την ανάλυση των γεωπολιτικών δεδομένων, σε συνεργασία με φορείς της πόλης, θα αποδείξουμε πως οι αλησμόνητες πατρίδες είναι πράγματι διαρκώς παρούσες στη μνήμη και την καρδιά. Για να μην πεισματώσει λοιπόν το σπίτι που έμεινε πίσω και βίαια γυμνώθηκε, πρέπει ακόμα μια φορά σήμερα να το ντύσουμε με μνήμες και να του αποδώσουμε τον φόρο τιμής που του πρέπει.

Γιατί μέσα σ’ αυτό το σπίτι, στο εκεί, της αντίπερα όχθης, αλλά ακόμα ακόμα και στο εδώ, η ιστορία είναι παρούσα, μιλά και απαιτεί. Άλλωστε, είναι κοντά το 2023, το έτος που υπεγράφη η Συνθήκη της Λοζάνης. Δεν γίνεται διαφορετικά λοιπόν, παρά τα δύο έτη, 2022 και 2023, να αντιμετωπισθούν ως μια ενότητα, αφιερωμένη στη μνήμη, που όσο κι αν πληγώνει, πρέπει να μείνει ζωντανή.

Παράλληλα με τις κεντρικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στους χώρους των κηποθεάτρων, προγραμματίζουμε και άλλες, περιφερειακές, ώστε η μνήμη να φτάσει ως τις άκρες του δήμου. Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα των φεστιβάλ, επιμέρους ψηφίδες του μωσαϊκού, δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να συμπληρώσουν τη γενική εικόνα ενός πολιτιστικού οράματος.

Ενός οράματος που θέλει το Ηράκλειο μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου, που διεκδικεί την πολυπολιτισμικότητα, που αναδεικνύει και υπηρετεί την τέχνη και τον πολιτισμό. Άλλωστε, οι πολιτισμικές επιδράσεις που η μητέρα πατρίδα δέχθηκε από τις αλησμόνητες πατρίδες αποδεικνύουν περίτρανα τη ρήση, ο πολιτισμός είναι ένας και αποτελεί παγκόσμια αξία, χωρίς εδαφικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς, ή άλλους διαχωρισμούς».

Το έναυσμα

Το φεστιβάλ ξεκινά με τη μουσικοθεατρική παράσταση 2 ωρών “Ερωτόκριτος, στσοι περαζόμενους καιρούς αύριο, Πέμπτη, στις 9 το βράδυ στο κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης”.

Πολλοί λένε πως το αριστούργημα του Κορνάρου είναι ο καταστατικός χάρτης της Κρήτης. Δεν έχουν άδικο, αφού η σοφία των στίχων του περιέχει με απόλυτη ακρίβεια όλες τις αξίες που χαρακτηρίζουν τη γνήσια κρητική κοινωνική ζωή, χωρίς αγοραίες μεταλλάξεις και ψευτοπαλληκαρισμούς. Η φιλία και η αγάπη, η αντρειοσύνη, η τιμή, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός, στην πιο γνήσια έκφραση τους, περιγράφονται μέσα στους δεκαπεντασύλλαβους στίχους του, τους γεμάτους λαϊκή σοφία και γλωσσικό πλούτο. Ο Σεφέρης λέε πως στο ποίημα των 10.021 στίχων, υπάρχουν μόνον δέκα αραβικές λέξεις και σαράντα ιταλικές. Λέει επίσης, πως η γλώσσα του Ερωτόκριτου είναι η τελειότερα οργανωμένη γλώσσα που άκουσε ο μεσαιωνικός και ο νεότερος ελληνισμός.

Τύχη αγαθή συναίνεσε να συναντηθεί με τον Ερωτόκριτο ένας homo universalis, ένας εραστής της Κρήτης και της κουλτούρας της, ένας σημαντικός μουσικός, ο Ross Daly. Με ουσιαστική γνώση της μουσικής, με έμπνευση, η πρόταση του Ross κατάφερε να υπερβεί τα συνήθη όρια και να εντάξει το ποίημα του Κορνάρου στο πνεύμα της μοναδικής Αναγέννησης που άνθησε στον ελλαδικό χώρο, της Κρητικής Αναγέννησης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μουσική του σύγχρονου του Κορνάρου, σημαντικού Βενετοκρητικού μουσικού Φραγκίσκου Λεονταρίτη. Εκείνο το φωτισμένο περιβάλλον του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα στην Κρήτη και ιδιαίτερα στον Χάνδακα, αποτελεί από μόνο του ένα πολιτιστικό θαύμα, αδιαίρετο και διαρκές.

Ένα περιβάλλον που ανέδειξε μεγάλες μορφές της τέχνης και του λόγου. Με τη μουσική άποψη του Ross Daly, με δεκατετραμελή ορχήστρα, με λιτό θεατρικό δρώμενο, με απαγγελία, ολόκληρο το θαύμα της Κρητικής Αναγέννησης θα «ακουστεί» στο Ηράκλειο και στη συνέχεια θα ταξιδέψει ως τη Γενεύη, στο Ateliers d’ Ethnomusicologie.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Ηρακλείου, του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος και του οργανισμού Ateliers d’ Ethnomusicologie της Γενεύης.

  • Καλλιτέχνες & Συντελεστές: Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ross Daly
  • Διεύθυνση Παραγωγής/ Συντονισμός: Αντώνης Αντωνακάκης, Στέλλα Βασιλάκη
  • Επιλογή κειμένων & νοηματική προσαρμογή: Μήτσος Σταυρακάκης
  • Σκηνοθετική επιμέλεια: Ματίνα Μόσχοβη
  • Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαριλένα Μοσχούτη
  • Εικαστική Επιμέλεια: Βασίλης Κοντογεωργός

Μουσικοί & Τραγουδιστές

Βασίλης Σταυρακάκης: τραγούδι

Γιώργης Ξυλούρης: τραγούδι, λαούτο

Ευγενία Τόλη-Δαμαβολίτη: τραγούδι

Κέλυ Θωμά: λύρα

Στέλιος Πετράκης: λύρα

Γιώργος Σταυρακάκης: τραγούδι, λαούτο

Παύλος Σπυρόπουλος: κοντραμπάσο

Carlos Ramírez: vielle à roue, σάζι, ούτι, σαντούρι

Şakir Ozan Uygan: κρουστά

Yasamin Shahhosseini: ούτι

Carles Dorador i Jové: θεόρβη

Louis Aspord Bugnon: πνευστά

Αφήγηση: Νίκος Βρέντζος.