Ο Άρης Γραικούσης και η Ανδρομάχη Δαυλού
Ο Άρης Γραικούσης και η Ανδρομάχη Δαυλού

Ένα ρεσιτάλ-αφιέρωμα στα 170    χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Πολωνού συνθέτη Σοπέν, παρουσιάζει ο διακεκριμένος πιανίστας Άρης Γραικούσης αύριο Πέμπρη 16 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Την εκδήλωση οργανώνει ο Ροταριανός Όμιλος Ηράκλειο-Candia, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο  επίτευξης του στόχου της φετινής Ροτ. Χρονιάς 2019-2020, για εξοπλισμό  στην Αιματολογική-Ογκολογική Κλινική Παίδων ΠΑΓΝΗ.

Στο πρόγραμμα που θα ερμηνεύσει ο γνωστός πιανίστας, συγκαταλέγονται τα σπουδαιότερα έργα του Fr. Chopin.

Στις επιλογές του ο Άρης Γραικούσης περιλαμβάνει, την σπουδή No. 3 op. 10 “Tristesse”, την Μπαλάντα Nο. 1 op. 23,την Σονάτα Νο. 2 op. 35, καθώς επίσης από τα Βαλς, τις Μαζούρκες, τα Νυχτερινά κ.α.

Για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη, θα μιλήσει η ηθοποιός Ανδρομάχη Δαυλού.

Ο F. Chopin
Ο F. Chopin

Η αριστουργηματική μουσική του Chopin, η λαμπερή κι ευαίσθητη προσωπικότητά του ως συνθέτης και πιανίστας στο Παρίσι (καλλιτεχνικό κέντρο του δέκατου-ενάτου αιώνα), ο πατριωτισμός, το επαναστατικό του πνεύμα και η νοσταλγία του για την κατεκτημένη του πατρίδα την Πολωνία, η πολύπαθη προσωπική του ζωή κι ο ταραχώδης έρωτάς του με την ποιήτρια Γεωργία Σάνδη και, τελικά, ο πρώιμος θάνατός του σε ηλικία μόλις 39 ετών, όλα αυτά είναι στοιχεία που καθιέρωσαν τον Frédéric Chopin ως ένα κορυφαίο δημιουργό-σύμβολο του παγκόσμιου Ρομαντισμού αλλά κι έναν από τους πρώτους superstar της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο οποίος αποτέλεσε θέμα πλήθους βιογραφιών και ταινιών στον κινηματογράφο.

Το έργο του Σοπέν προορίζεται αποκλειστικά για πιάνο, με εξαίρεση μερικά έργα μουσικής κοντσερτάντε για πιάνο και ορχήστρα, ένα τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο, μερικά έργα για πιάνο και βιολοντσέλο και ορισμένα τραγούδια για φωνή και πιάνο.

Αρκετά από τα έργα του είναι πολύ απαιτητικά δεξιοτεχνικά, όπως οι Μπαλάντες και τα Σκέρτσι, αλλά αυτό που προέχει δεν είναι η δεξιοτεχνία αλλά ο μελωδικός χαρακτήρας. Μάλιστα έχει επισημανθεί ότι η δομή των μουσικών φράσεων είναι τέτοια, σαν να επρόκειτο να ερμηνευθούν από τραγουδιστή.

Ο Σοπέν αξιοποίησε τους παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας του, τις Πολωνέζες και τις Μαζούρκες, αλλά τα δικά του έργα δεν προορίζονται για χορό, αφού είναι πολύ γρήγορα και δεξιοτεχνικά. Το ίδιο ισχύει και για τα Βαλς του: είναι ευχάριστα κομμάτια σαλονιού, που προορίζονται για διασκέδαση. Μερικά από τα 24 Πρελούδια τα συνέθεσε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μαγιόρκα.

Το πιο διάσημο από αυτά είναι το 15ο, το πρελούδιο “της σταγόνας της βροχής”. Λέγεται ότι το συνέθεσε ένα βράδυ με έντονη κακοκαιρία, που περίμενε με αγωνία τη Σάνδη και τον γιό της, οι οποίοι είχαν καθυστερήσει να φτάσουν λόγω των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο αυτού του είδους οι ιστορίες σχετικά με τα έργα του Σοπέν μάλλον πρέπει να τοποθετηθούν στον χώρο της μυθοπλασίας.