Με επιτυχία συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας που διοργανώνουν οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ανθρώπων Έργα: όψεις της εργασίας από τον αρχαίο έως τον νεότερο κόσμο».. Το συνέδριο συνεχίζεται άνευ απροόπτου δια ζώσης σήμερα 13 και αύριο 14 Νοεμβρίου 2021.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου στο Γάλλο, Φιλοσοφικη σχολή Αμφιθέατρο Γ.
Όσοι από τους συμμετέχοντες αδυνατούν να παραστούν στο Ρέθυμνο για τη δια ζώσης ομιλία τους, υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης μέσω της πλατφόρμας Zoom.
https://zoom.us/…/tJ0kdemppz8uG9ypAyGUqyp1kgVvIFEQtwaO
«Διαχρονικά, η εργασία εξασφαλίζει την επιβίωση αλλά και γενικότερα την ομαλή καθημερινότητα των ανθρώπινων κοινωνιών τόσο με την οικονομική όσο και με την κοινωνική της διάσταση» αναφέρουν οι διοργανωτές του συνεδρίου. «Πριν από 3,3 εκατ.χρόνια η ανάγκη αυτή οδήγησε στη δημιουργία εργαλείων, του πρώτου ανθρώπινου επιτεύγματος.
Φυσικά, χρειάζεται την εξειδίκευση, όπως μπορεί να οριστεί από τον καταμερισμό εργασιών, τόσο των ίδιων των ανθρώπων όσο και της επαγγελματικής σκευής που χειρίζονται. “Ανθρώπων έργα” είναι τα κατάλοιπα όλων των πτυχών της, ορατά και άυλα, που διανθίζονται στη θεματική αυτή: τα εργαλεία, τα δημιουργήματα, οι συνθέσεις, οι επαγγελματικές ομάδες και συντεχνίες, αλλά και το εμπόριο.
Από την κατασκευή εργαλείων και την επεξεργασία του λίθου, στην εκμετάλλευση και πειραματισμό του πηλού, του χαλκού, του σιδήρου αλλά και άλλων πρώτων υλών, έως την εκτεταμένη παρουσίαση εργαστηρίων.
Στο διάβα των αιώνων, η εργασία εκφράστηκε σκληρά και μέσα από τη δουλεία ή την πορνεία θέτοντας αυτήν τη φορά τον ίδιο τον άνθρωπο ως ανταλλάξιμο και εκμεταλλεύσιμο είδος».
Επιστημονική επιτροπή: Ν. Γαλανίδου (Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας), Π. Ιωάννου (Αναπ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης), Π. Καραναστάση (Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας), Α. Καρναβά (Επικ. Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας), Κ. Κόπακα (Ομότ. Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας), Π. Κορνέζου (Επικ. Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης), Δ. Μποσνάκης (Αναπ. Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας), Β. Φωσκόλου (Επικ. Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας).
Οργανωτική επιτροπή: Χ. Αλεξάκης, Κ. Αποστολοπούλου, Δ. Γκάτσου, Κ. Παπαδάκη, Α. Παπαδοκωνσταντάκης, Π. Συνοδινού, Ν. Χατζηγεωργίου.