8 Ιρανές ζωγράφοι συνομιλούν με 8 Ελληνίδες καλλιτέχνιδες

Το εικαστικό έργο οκτώ νέων  σύγχρονων  Ιρανών  γυναικών  ζωγράφων, συνομιλεί με αυτό  οκτώ αντίστοιχων   καλλιτέχνιδων από το Ηράκλειο και φιλοξενείται στις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου. Συνομιλούν μαζί με οκτώ, απλώνοντας όλες μαζί μια πολλαπλή γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο εξωτερικά διαφορετικά κοινωνικά και θρησκευτικά συστήματα με κοινή όμως πρόθεση αλληλοεκτίμησης και κατανόησης της διαφορετικότητας.

Ενώ στην εκκοσμικευμένη δύση, η πατριαρχία βρίσκεται σε παρακμή και ολοένα και περισσότερο προωθείται η χειραφέτηση των γυναικών και η αναγνώριση των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων, στις μουσουλμανικές χώρες η θρησκεία διαδραματίζει ακόμα ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνικοπολιτική ζωή και επηρεάζει καταλυτικά τα ήθη.

Επιπλέον, η πατριαρχία στις μουσουλμανικές χώρες δεν τελεί σε αποκαθήλωση και οι γυναίκες και οι σεξουαλικές μειονότητες δεν απολαμβάνουν το ίδιο είδος αναγνώρισης.

Το πρόβλημα της έμφυλης ταυτότητας οφείλει να τεθεί, λαμβάνοντας υπόψη το ευρωπαϊκό πρόσημο της παγκοσμιοποίησης και την ιδιαίτερη ιστορία και ταυτότητα των λαών που βρέθηκαν στο διάβα της. Το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης και των δικαιωμάτων που συναρτώνται με το φύλο και την επιλογή του, δεν είναι ακόμα ένα εξαγώγιμο προϊόν της Δύσης και πρέπει να τίθεται, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες των μουσουλμανικών χωρών.

Οι 8 Ιρανές γυναίκες ζωγράφοι          είναι: Sahar Azizi, Azadeh Etebarian, Sepideh Fathi, SaeedeHatami, Azita Saremi, Shaghayegh Shojaian, Maryam Mousavi, Zeynab Movahed. Συνομιλούν μαζί τους οι 8 Ελληνίδες ζωγράφοι: Ειρήνη Βαζούκου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αντιγόνη Καββαθά, Ελένη Μανωλαράκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Μαρία-Σοφία Ξενάκη, Σύλβια Πετσούρα, στα πλαίσια της έκθεσης: «Το Εκπληκτικό Φως της Ίδιας σου της Υπάρξεως!» σε επιμέλεια του Δρ. Κωνσταντίνου Πρώιμου και Ιωάννη Αρχοντάκη

Με την σειρά της η παράλληλη  έκθεση που φέρει τον εύστοχο τίτλο «Ταυτότητα: Γυναίκα» σε επιμέλεια Χρύσας Βαθιανάκη, συμπληρώνει την θεματική της έκθεσης «Το Εκπληκτικό Φως της Ίδιας σου της Υπάρξεως!».

Με διαφορετικές τις εικαστικές προσεγγίσεις αλλά με κοινή θεματολογική αναφορά οι 8 Ηρακλειώτισσες καλλιτέχνιδες προβάλλουν με το έργο τους την θέση της γυναίκας στο σήμερα καθώς η διαφορά ανάμεσα σε εθνικές και φυλετικές ομάδες κοινωνικών τάξεων αποδεικνύεται  απόλυτα παραγωγική από κάθε άποψη και όχι εμπόδιο στην αλληλοσυμπλήρωση και αλληλοεκτίμηση της γυναικείας κουλτούρας.

Οι εικαστικοί, Μαρία Γρηγοριάδη, Βίκυ Καμένου, Ελένη Κανναβού, Στέλλα Κουκουλάκη, Τζένη Μπακαλούμα, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Ελευθερία Πυτικάκη και Χριστίνα Χατζηντεβέ αποτελούν την ομάδα της καλλιτεχνικής υποδοχής και φωτίζουν με τον δικό τους τρόπο την ταυτότητα των υπολοίπων εικαστικών.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου βρίσκεται στην Τύλισο και είναι ανοικτή για το κοινό με ελεύθερη πάντα είσοδο  κάθε Τετάρτη & Πέμπτη 9:00-13:00 & 18:00-20:30, Παρασκευή  9:00-13:00 και Σάββατο & Κυριακή 9:00-14:00.