«Τραγουδώντας την ποίηση στην Ελεύθερνα» είναι ο τίτλος της μεγάλης συναυλίας που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο και τον περιβάλλοντα χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας με πρωταγωνιστές, στην ξεχωριστή αυτή βραδιά τη Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κρήτης, εορτάζοντας παράλληλα τα 6α γενέθλια του Μουσείου.
Η μουσικο-ποιητική βραδιά που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ οργανώνεται από τη Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Κρήτη» που υλοποιεί, με ελεύθερη για το κοινό είσοδο.
Η εκδήλωση γίνεται ώστε να μπορέσουν να ανταμώσουν όπως ανέφερε ο καθηγητής αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης και ο άνθρωπος που έφερε στο φως την Αρχαία Ελεύθερνα Νίκος Σταμπολίδης: «Οι άνθρωποι με τους θεούς, την ποίηση και τη μουσική». Θα γίνει στο ίδιο χώρο του Μουσείου της Ελεύθερνας όπου θα φιλοξενείται η Έκθεση «ΣΤΟΛΑ Ένδυμα Ψυχής» με έργα του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του σχεδιαστή Ανατόλι Γεωργίεφ.
Οι παράλληλες αυτές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις, αφορούν σύμφωνα με τον κ. Σταμπολίδη: «Το να ξαναβρούμε τα βήματά μας, μετά την πανδημία, στο ρυθμό που γνωρίζουμε δηλαδή, στα βήματα της επιστήμης, της γνώσης και της τέχνης».
Στον αύλειο χώρο του Μουσείου μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα υπάρξει, σύμφωνα με τον καθηγητή, μία μουσική πανδαισία «κάτω από το λίκνο του Δία, τον Ψηλορείτη.
Για τη γλώσσα της ποίησης και τις νότες της μουσικής που δεν έχει σύνορα, ούτε στους λαούς ούτε στο χρόνο, μίλησε η Μαρία Φαραντούρη κατά την παρουσίαση των εκδηλώσεων στην Αρχαία Ελεύθερνα, η οποία θα σηκώσει το βάρος αυτού του πολιτιστικού ανταμώματος του χθες με το σήμερα, με τους ανθρώπους, την ποίηση και τη μουσική.
«Γλώσσα και νότες θα συνυπάρξουν, είπε η Μαρία Φαραντούρη, «μέσα σε ένα απαράμιλλο αρχαίο τοπίο αυτό της Αρχαίας Ελεύθερνας, υπό τη σκέπη του Θεού της Ελεύθερνας που καθόλου τυχαία, ήταν ο Απόλλων, θεός της μουσικής και του φωτός».
Μιλώντας για τον Ν. Σταμπολίδη, η κ. Φαραντούρη είπε ότι: «Χάρη στη μαγική σκαπάνη, την έμπνευση και την επιμονή του Νίκου Σταμπολίδη, που δεν είναι μόνο ένας μεγάλος και αναγνωρισμένος αρχαιολόγος, αλλά άνθρωπος της γνώσης της δημιουργίας και της ποιητικής ευαισθησίας, η Ελεύθερνα απέκτησε Μουσείο και σήμερα στην καρδιά της Κρήτης είναι ένας πόλος έλξης και μεγάλου ενδιαφέροντος για όλο τον κόσμο».
Στη συναυλία, η οποία έχει τη στήριξη του Ομίλου Grecotel και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, θα παρουσιαστούν έργα ποίησης και μελοποιημένα από τους ποιητές όπως, ο Καβάφης, ο Ρίτσος, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Αναγνωστάκης, ο Λειβαδίτης και ο μεγάλος Κρητικός της λογοτεχνίας Νίκος Καζαντζάκης, οι οποίοι ενέπνευσαν όπως είπε η Μαρία Φαραντούρη «τους σύγχρονους μεγάλους Έλληνες συνθέτες τον Μίκη Θεοδωράκη τον Μάνο Χατζιδάκι και συνέθεσαν τραγούδια που μένουν στο χρόνο και τιμούν και προβάλλουν το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καταλειφός, είπε: «Το να ακουστούν οι στίχοι σπουδαίων ποιητών, στον ιδιαίτερο αυτό χώρο της Ελεύθερνας, είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας η οποία πλαισιώνεται από εκτίμηση και σεβασμό πολλών ανθρώπων μεταξύ μας και αυτό έχει τη δική του πολιτισμική αξία η οποία είναι όμορφο να συνοδεύει τις γενιές από το χθες στο σήμερα και το αύριο».
Η έκθεση
Παράλληλα στην Αρχαία Ελεύθερνα θα φιλοξενηθεί η έκθεση «ΣΤΟΛΑ Ένδυμα Ψυχής» με έργα του φωτογράφου καλλιτέχνη Βαγγέλη Κύρη και του σχεδιαστή Ανατόλι Γεωργίεφ οι οποίοι δημιούργησαν μέσα από ένα άλλο πρίσμα, την αποτύπωση από αυθεντικές στολές του προπερασμένου αιώνα, που έχουν διαφυλαχθεί κυρίως στο Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδας αλλά και σε άλλα μουσεία.
Ο κ. Σταμπολίδης ώθησε τους δύο καλλιτέχνες να εμπνευστούν και να παρουσιάσουν 27 έργα σε τρεις ενότητες, 11 έργα με στολές και ενδυμασίες της Κρήτης, 10 έργα από διάφορα μέρη της μητροπολιτικής και νησιωτικής Ελλάδας και 6 έργα με ενδύματα και φορεσιές της Μικράς Ασίας, μνήμη για τα 100 χρόνια από την καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού.