Μια 16ήμερη εκστρατεία δράσεων, με σκοπό την ενίσχυση της επίγνωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, αλλά και την κινητοποίηση των γυναικών θυμάτων βίας και τρίτων προσώπων να καταγγέλλουν περιστατικά βίας, σχεδιάζει και υλοποιεί για πρώτη φορά,η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης).
Το μήνυμα της εκστρατείας της Περιφέρειας είναι «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί. Ενώνουμε Δυνάμεις-Τερματίζουμε τη Βία».
Η εκστρατεία αυτή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου, με αφορμή τον εορτασμό για την «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» και θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου, «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στην Παγκόσμια Εκστρατεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το 2020, που πραγματοποιείται με το μήνυμα «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί: Χρηματοδοτούμε, Ανταποκρινόμαστε, Προλαμβάνουμε, Συλλέγουμε».
Φωταγώγηση
Στο πλαίσιο των δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης και της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, πρόκειται να φωταγωγηθεί, με το «πορτοκαλί», παγκόσμιο χρώμα αλληλεγγύης, το κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας. Η φωταγώγηση θα γίνει αυριο Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας» στις 6:30μμ.
Διαδικτυακές ημερίδες
Επιπροσθέτως, πρόκειται να υλοποιηθούν δυο διαδικτυακές ημερίδες. Η πρώτη Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ηρακλείου-Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου), την Πεμπτη 26 Νοεμβρίου, και ώρα 15:00-17:30, με θέμα «Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Εμπειρικά Δεδομένα και Πρακτικές Παρέμβασης». Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», και ώρα 15:00-17:30, με θέμα: «Δίκτυα και Δομές Υποστήριξης και Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας». Τις ημερίδες αυτές θα μπορεί να παρακολουθήσει το ευρύ κοινό μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «zoom».
Δράσεις διάχυσης
Επιπροσθέτως, η Περιφέρεια Κρήτης από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου πρόκειται να αναπτύξει μια σειρά από δράσεις διάχυσης και ενημέρωσης του κοινού, όπως διανομή εντύπων, αφισών και υφασμάτινων μασκών, σε κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, σε γυναικείες οργανώσεις και συλλόγους και εθελοντικούς φορείς, προκειμένου να διαμοιραστούν στους ωφελούμενους και τα μέλη τους. Παράλληλα οι συνεργάτριες/συνεργάτες και τα μέλη της ΠΕΠΙΣ, πρόκειται να πραγματοποιήσουν δράσεις δημοσιότητας, όπως αρθρογραφία στον τοπικό έντυπο και διαδικτυακό τύπο και ανάδειξη του φαινομένου στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Επίσης, θα γίνουν δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, σε συνεργασία με τα μέλη γυναικείων οργανώσεων και εθελοντικών φορέων.
Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη
Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: « Η εκστρατεία αυτή ξεκινάει φέτος για πρώτη φορά και ευελπιστούμε να αποτελέσει ένα θεσμό για την Περιφέρεια Κρήτης, ο οποίος θα ενταχθεί στις ευρύτερες δράσεις της ΠΕΠΙΣ Κρήτης και θα συμβάλει έμπρακτα στην άμβλυνση των φαινομένων βίας στο νησί μας και στην ουσιαστική στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας, αλλά και των παιδιών τους και στην ενθάρρυνση των γυναικών που υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας, αλλά και τρίτων προσώπων που γίνονται μάρτυρες αυτών των φαινομένων να προχωρήσουν σε επικοινωνία με τις υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες ώστε να καταγγείλουν τα φαινόμενα αυτά.
Ως κοινωνία οφείλουμε να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας που να μην αποδέχεται τη βία και τις διακρίσεις και να έχει στον πυρήνα της την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Μέσα από την εκστρατεία αυτή επιθυμούμε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε και θα καταφέρουμε, ενώνοντας γνώσεις και δυνάμεις, να τερματίσουμε τη βία κατά των γυναικών και να χτίσουμε μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού».
Κοροναϊός και Βία Κατά των Γυναικών
Σε όλη την Ευρώπη, η βία κατά των γυναικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 αυξήθηκε σημαντικά. Στην Ελλάδα, οι κλήσεις στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, σχεδόν τετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Το 80% των κλήσεων αυτών αφορούσαν γυναίκες Ελληνίδες ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έγγαμες, με παιδιά,
Τηλεφωνική γραμμή
Για ενημέρωση και συμβουλευτική μπορείτε να καλείτε την Πανελλήνια, 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ή να στείλετε e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Επίσης, μπορείτε να απευθύνεστε στα κατά τόπους Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών. Πληροφορίες για τους τρόπους επικοινωνίας με τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και τις διευθύνσεις, μπορείτε να αναζητήσετε στις ιστοσελίδες www.isotita.gr και www.womensos.gr .