Το κρασί του Ζορμπά, η τολμηρή και βαθιά συμβολική δράση του Μουσείου Καζαντζάκη «ζυμώνεται», καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση με τις δηλώσεις συμμετοχής των οινοποιείων.
Δεκατέσσερα από τα πιο αναγνωρισμένα κρητικά οινοποιεία θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό, με τον απαιτητικό στόχο να μετουσιώσουν σε κρασί την ψυχή του πιο ελεύθερου ανθρώπου της ελληνικής λογοτεχνίας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα οινοποιεία:
Αλεξάκη, Αμαργιωτάκη, Διαμαντάκη, Δουλουφάκη, Ένωση Ηρακλείου, Κτήμα Ζαχαριουδάκη, Ιδαία, Λουλούδη, Λυραράκη, Moinoterra, Ντουράκη, Κτήμα Πατεριανάκη, Στραταριδάκη, Τιτάκη.
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός επετειακού οίνου, εμπνευσμένου από τον εμβληματικό ήρωα του μεγάλου Κρητικού, «έπεσε» στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του μουσείου, με στόχο τη διάδοση των αξιών και του πνεύματος του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και με μια διπλή αφορμή: την ανακήρυξη της Κρήτης ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026», αλλά και τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την έκδοση του μυθιστορήματος «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του μουσείου, κ. Ανδρέας Μεταξάς, μιλώντας στην «Π»: «Με τον πρωτότυπο διαγωνισμό για τη δημιουργία του συλλεκτικού οίνου της δράσης “Ζορμπάς”, το μουσείο συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα “Κρήτη, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”.
Παράλληλα, τιμάμε την επέτειο των 80 χρόνων από τη συγγραφή του σπουδαίου έργου, με το οποίο ο Καζαντζάκης ανέδειξε τον Αλέξη Ζορμπά σε παγκόσμιο σύμβολο του ανθρώπου, που αγαπά με πάθος τη ζωή. Σήμερα, ο μεγάλος Έλληνας στοχαστής και πολίτης του κόσμου που “διαφήμιζε” σε όλα του τα ταξίδια την κρητική διατροφή και φιλοξενία, συνεχίζει να μας συνδέει με τις ρίζες μας και μας εμπνέει για έναν κοινό σκοπό: να προβάλουμε ακόμη πιο δυναμικά την αξία του κρητικού διατροφικού πολιτισμού, εδραιώνοντας την Κρήτη ως έναν κορυφαίο διεθνή γαστρονομικό προορισμό».
Τα χαρακτηριστικά του κρασιού
Η επιστημονική ομάδα του μουσείου μελέτησε αποσπάσματα του έργου και ανέδειξε τα βασικά χαρακτηριστικά του Ζορμπά: πολυδιάστατος, αντισυμβατικός, χαρούμενος, αυθεντικός. Αυτά τα γνωρίσματα θα αποτελέσουν τον οδηγό για κάθε οινοποιό, που θα επιχειρήσει να τα αποδώσει οργανοληπτικά, να τα μετατρέψει σε άρωμα και γεύση.
«Ο στόχος δεν είναι απλώς η παραγωγή ενός εξαιρετικού ερυθρού οίνου, αλλά η δημιουργία ενός συμβόλου -ενός οίνου με ψυχή, που να εκφράζει το πνεύμα της Κρήτης και την οικουμενικότητα του Καζαντζάκη. Ενός κρασιού που αφηγείται ιστορίες», δήλωσε στην «Π» ο εντεταλμένος σύμβουλος του μουσείου και συντονιστής της δράσης, κ. Στέλιος Ρουσοχατζάκης.
Το χρονοδιάγραμμα και οι γευσιγνώστες
Η παραλαβή των δειγμάτων θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 23 Ιανουαρίου 2026 και η ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους στις 24 Ιανουαρίου. Για πρώτη φορά στην Κρήτη θα διοργανωθεί μια ξεχωριστή ημέρα γευσιγνωσίας, στην οποία θα συμμετέχουν οι τέσσερις καταξιωμένοι γευσιγνώστες της επιτροπής γευσιγνωσίας του διαγωνισμού, οι Κων/νος Λαζαράκης MW, Απόστολος Πλαχούρας DipWSET, Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και Modher Bouzayen. Με το τέλος της διαδικασίας, θα ανακοινωθεί το κρασί με την υψηλότερη βαθμολογία που θα προκριθεί.
Το κρασί θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε ειδική τελετή στις 7 Φεβρουαρίου 2026, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Οίνου και Πολιτισμού. Εκεί, ο πρόεδρος του μουσείου θα αποκαλύψει το όνομα του κρασιού, αλλά και την ετικέτα του, την οποία φιλοτεχνεί καλλιτέχνης που έχει επιλέξει το μουσείο.
Το συλλεκτικό αυτό κρασί θα παραχθεί και θα εμφιαλωθεί άπαξ σε 3.000 αριθμημένες φιάλες. Η πρώτη από αυτές θα παραμείνει στις συλλογές του μουσείου. Τα έσοδα από τη διάθεση θα διατεθούν για την υποστήριξη του πολυσχιδούς έργου του μουσείου.
Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη εκφράζει θερμές ευχαριστίες στα οινοποιεία της Κρήτης, για την πρόθυμη συμμετοχή και τη δημιουργική τους συμβολή σε αυτή την πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αναδείξει τη βαθιά σύνδεση της κρητικής αμπέλου με το καζαντζακικό λογοτεχνικό σύμπαν.
Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Πλοηγού (μέλος της πολιτιστικής διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ιter Vitis – για το κρασί και το αμπέλι). Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό, στο kazantzaki.gr, εδώ: https://www.kazantzaki.gr/gr/initiative-overview
