Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Έρχεται η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου – Πότε είναι

Αύριο, Πέμπτη, ξεκινά και επίσημα το καλοκαίρι, με το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου για το βόρειο ημισφαίριο. Μάλιστα θα συνοδευτεί από την Πανσέληνο της Φράουλας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το AP, η Γη περιστρέφεται με κλίση καθώς γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Το θερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει όταν το βόρειο ημισφαίριο έχει πιο έντονη κλίση προς τον Ήλιο. Αυτό σηματοδοτεί, επίσης, τη μεγαλύτερη ημέρα και τη μικρότερη νύχτα του έτους. Περίπου την ίδια εποχή, το νότιο ημισφαίριο έχει την πιο απομακρυσμένη κλίση σε σχέση με τον Ήλιο, οπότε γίνεται το χειμερινό ηλιοστάσιο και έχουμε εκεί τη συντομότερη ημέρα του έτους. Έξι μήνες αργότερα, τα δύο ημισφαίρια θα το αλλάξουν: Το βόρειο ημισφαίριο θα βιώσει το χειμερινό ηλιοστάσιο και το νότιο ημισφαίριο το θερινό ηλιοστάσιο.

Οι ισημερίες σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου και συμβαίνουν όταν ο άξονας και η τροχιά της Γης ευθυγραμμίζονται έτσι ώστε και τα δύο ημισφαίρια να δέχονται ίση ποσότητα ηλιακού φωτός. Η εαρινή ισημερία στις 19 Μαρτίου έδωσε το έναυσμα για την άνοιξη και η φθινοπωρινή ισημερία στις 22 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιάσει το φθινόπωρο.

Θερινό ηλιοστάσιο 2024 με την πανσέληνο της φράουλας

Το θερινό ηλιοστάσιο 2024 συνοδεύεται από μια έκπληξη: Την πρώτη πανσέληνο του καλοκαιριού, που ονομάζεται η «Πανσέληνος της φράουλας». Όχι, το φεγγάρι δεν θα έχει ροζ ή κόκκινο χρώμα, αλλά το όνομα της συγκεκριμένης πανσελήνου προέρχεται από διάφορες φυλές ιθαγενών που παρατήρησαν ότι συνέπιπτε με τη συγκομιδή φράουλας.