Σε οικογενειακή τραγωδία μετατράπηκαν οι διακοπές στην Ελλάδα μιας τετραμελούς οικογένειας τουριστών, όταν στην προσπάθειά της να διασχίσει μονοπάτι στο φαράγγι της Νέδας στην Ηλεία, το τετράχρονο αγόρι έπεσε από ύψος 25 μέτρων και χτύπησε το κεφάλι του σε δέντρο με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.
Με τα αίτια του δυστυχήματος να διερευνώνται από την ΕΛ.ΑΣ., ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η πρόσβαση στους καταρράκτες της Νέδας, αλλά και κατά πόσο υπάρχει επαρκής ενημέρωση για την επικινδυνότητα στο σημείο, ειδικά από οικογένειες με παιδιά.
Το μονοπάτι επιλέγεται από πολλούς τουρίστες προκειμένου να εξερευνήσουν τον μεγάλο καταρράκτη, ένα πέτρινο γεφύρι και το εκκλησάκι της Παναγίας.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των συλλόγων Ορεινής Μεσσηνίας, Κώστας Καράμπελας, αναφέρει στην «Κ» πως στο εν λόγω φαράγγι (μήκους 32 χιλιομέτρων) υπάρχουν πολλές διαδρομές και η τραγωδία σημειώθηκε σε ένα μονοπάτι διάρκειας 20 λεπτών το οποίο επιλέγεται από πολλούς τουρίστες. Πόλοι έλξης για τους τουρίστες είναι και ένα πέτρινο γεφύρι και το εκκλησάκι της Παναγίας.
Ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας
Σύμφωνα με τον κ. Καράμπελα, τα μέτρα ασφαλείας για τόσο μεγάλο όγκο τουριστών στο σημείο είναι σχεδόν ανύπαρκτα. «Το συγκεκριμένο μονοπάτι είναι πάρα πολύ παλιό. Παρότι είναι 1,5 μέτρο φαρδύ, από την αριστερή πλευρά του υπάρχει γκρεμός με κανένα προστατευτικό για όσους το διασχίζουν», σημειώνει ο ίδιος.
«Δεν νοείται σε ένα σημείο με τέτοια επισκεψιμότητα να μην υπάρχει το παραμικρό μέτρο ασφαλείας. Είναι σαφές πως στο μονοπάτι που βρήκε τραγικό θάνατο το τετράχρονο παιδί έπρεπε να υπάρχουν κάγκελα».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μάλαμας, οδηγός βουνού του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού και εκπαιδευτής, σημειώνει πως το φαράγγι της Νέδας δέχεται κατά τη θερινή σεζόν περίπου 20-30 χιλιάδες κόσμου.
«Δεν νοείται σε ένα σημείο με τέτοια επισκεψιμότητα να μην υπάρχει το παραμικρό μέτρο ασφαλείας. Είναι σαφές πως στο μονοπάτι που βρήκε τραγικό θάνατο το 4χρονο παιδί έπρεπε να υπάρχουν κάγκελα», εξηγεί.
Χωρίς προετοιμασία
Σχολιάζοντας ότι η άγνοια των αρμόδιων φορέων για το φαράγγι είναι εμφανής, ο κ. Μάλαμας προσθέτει πως όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να υπάρχει μπάρα εισόδου και εξόδου για την πρόσβαση στο φαράγγι, όπως και κάγκελα και συρματόσχοινα σε όλο το μήκος και το πλάτος του εν λόγω μονοπατιού.
«Χιλιάδες επισκέπτες προσεγγίζουν τους καταρράκτες φορώντας ακόμη και σαγιονάρα».
Απο την άλλη επαγγελματίας που οργανώνει γκρουπ ορειβασίας στο φαράγγι σημειώνει στην «Κ» πως παρότι πρόκειται για ένα φυσικό τοπίο με ιδιαιτερότητες που απαιτεί εξοπλισμό και εμπειρία ώστε να το ανακαλύψεις, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει «περάσει» η εντύπωση στους επισκέπτες πως πρόκειται για πάρκο αναψυχής.
«Χιλιάδες επισκέπτες προσεγγίζουν τους καταρράκτες φορώντας ακόμη και σαγιονάρα. Δυστυχώς ήταν στατιστικά δεδομένο πως θα σημειωθεί τραγωδία στο σημείο, καθώς μιλάμε για μία άγρια περιοχή, όπως σε κάθε φαράγγι», εξηγεί στην «Κ».
Ανάγκη θέσπισης κανόνων
Οι ειδικοί στην ορειβασία σημειώνουν πως ομάδες χωρίς καμία σχετική εμπειρία οργανώνουν γκρουπ ορειβασίας. «Σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν την ορειβασία για χόμπι οργανώνουν εκδρομές χωρίς όμως να έχουν την κατάλληλη εμπειρία για την ασφάλεια των επισκεπτών», σχολιάζει ο κ. Μάλαμας.
Κλείνοντας ο κ. Καλαμπόκας αναφέρεται στη γεωγραφική τοποθεσία του φαραγγιού της Νέδας, το οποίο χωρίζει δύο νομούς και δύο περιφέρειες με αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη του, να είναι δύσκολος ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας. «Εχουμε απευθυνθεί σε όλους τους τοπικούς φορείς και σε φορείς πολιτικής ηγεσίας, ώστε να υπάρξει ελεγχόμενη είσοδος και θέσπιση κανόνων ασφαλείας και απαγορεύσεων, όταν χρειάζεται, στο φαράγγι της Νέδας. Δυστυχώς δεν λάβαμε κάποια απάντηση», σχολιάζει.