Ανησυχία προκαλούν οι μωβ μέδουσες, που έχουν κάνει και αυτό το καλοκαίρι την εμφάνισή τους σε ελληνικές θάλασσες. Με τον καύσωνα να έχει κάνει την εμφάνισή του, αρκετοί είναι οι Αθηναίοι που έχουν σπεύσει για μπάνιο στις παραλίες της Αττικής. Όμως, πού μπορούμε να κολυμπήσουμε με ασφάλεια;
Οι τελευταίες εκτιμήσεις από ειδικούς δείχνουν ότι η Αττική είναι «καθαρή» από μωβ μέδουσες, κυρίως λόγω των βοριάδων που επικρατούν αυτή την περίοδο, οι οποίοι «σπρώχνουν» τις μέδουσες νοτιότερα, προς τις Κυκλάδες,
Σε παραλίες του Αργοσαρωνικού, είναι πιθανή η εμφάνισή τους.
Ειδικότερα στην Αττική το Σαββατοκύριακο, οι παραλίες οι οποίες δεν θα έχουν μέδουσες είναι: Βουλιαγμένη – Λαιμός, Βάρκιζα, Γλυφάδα, Ανάβυσσος – Μαύρο Λιθάρι και Σούνιο – Κάπη.
Δείτε εδώ τον χάρτη με αναφορές για μωβ μέδουσες και τσούχτρες
Μωβ μέδουσες: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν
Η μωβ μέδουσα είναι μέδουσα της οικογένειας Πελαγίδες και το μόνο αναγνωρισμένο επί του παρόντος είδος στο γένος της. Ένα αρκετά μικρό και ποικιλόχρωμο είδος, τόσο τα πλοκάμια του όσο και η (ασυνήθιστο στις μέδουσες) καμπάνα καλύπτονται από κεντριά. Τα περιστατικά τσιμπήματος είναι κοινά, επώδυνα και τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά γενικά δεν είναι επικίνδυνα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.
Τα συμπτώματα μετά από επαφή – τσίμπημα από τη μέδουσα μπορεί να είναι πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.