Ένας παρατεταμένος, πρωτοφανής θαλάσσιος καύσωνας «καίει» τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου η θερμοκρασία του νερού έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν ξανακαταγραφεί για τόσο νωρίς το καλοκαίρι. Η μέση θερμοκρασία της Μεσογείου είναι τώρα 26 βαθμοί Κελσίου, ενώ κανονικά αυτή την εποχή είναι περίπου 23 βαθμοί Κελσίου. Σε χάρτη που δείχνει τις ανωμαλίες θερμοκρασίας στους ωκεανούς, η Μεσόγειος εμφανίζεται με έντονο κόκκινο χρώμα.
Σε ορισμένα σημεία της Μεσογείου, ειδικά στο δυτικό τμήμα γύρω από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, η θερμοκρασία του νερού είναι πάνω από 7 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστή από το κανονικό.
«Για τόσο μεγάλες υδάτινες εκτάσεις, αυτό είναι τρελό», είπε ο Αμερικανός μετεωρολόγος Jeff Berardelli στα κοινωνικά δίκτυα. Για τους περισσότερους, το φαινόμενο ίσως να μην φαίνεται τόσο έντονο όσο ο ισχυρός καύσωνας που πλήττει την ξηρά.
Αυτή την εβδομάδα η Ευρώπη «ψήθηκε» κάτω από έναν έντονο θόλο ζέστης, που οδήγησε μέχρι και στο κλείσιμο της κορυφής του Πύργου του Άιφελ. Όμως οι αυξημένες θερμοκρασίες στη θάλασσα μπορεί να έχουν σοβαρές και επικίνδυνες συνέπειες.
Μπορούν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία και την υγρασία στις παράκτιες περιοχές. Μπορούν να προσφέρουν περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, ενισχύοντας πιο δυνατές καταιγίδες. Και μπορούν να αναστατώσουν τα οικοσυστήματα, νεκρώνοντας κοράλλια και προκαλώντας μαζικούς θανάτους ειδών, όπως οι σπόγγοι, που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε πιο δροσερά νερά.
«Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ ανησυχητικό», είπε η Karina von Schuckmann, ανώτερη σύμβουλος για την επιστήμη των ωκεανών στο Mercator Ocean International. Περιέγραψε τον ωκεανό ως τον «φύλακα» της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επειδή απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της περίσσειας ενέργειας που παράγεται λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η Μεσόγειος ως «hotspot»
Οι θαλάσσιοι καύσωνες χαρακτηρίζονται από μεγάλες περιοχές με θερμοκρασίες νερού πολύ πάνω από τον μέσο όρο, που διαρκούν πολύ καιρό. Καθώς το κλίμα ζεσταίνεται, τέτοιοι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί και πιο έντονοι. Η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε τέτοιους καύσωνες. Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει χαρακτηρίσει τη Μεσόγειο ως «hotspot» για τους κινδύνους από την κλιματική κρίση. Μια μελέτη του 2023 έδειξε ότι οι θαλάσσιοι καύσωνες στη Μεσόγειο έχουν αυξηθεί σε ένταση, διάρκεια και συχνότητα – «ειδικά την τελευταία δεκαετία».
Η Μεσόγειος συνήθως φτάνει στη μέγιστη θερμοκρασία της στα μέσα προς τέλη του καλοκαιριού, γύρω στις 18 Αυγούστου, αγγίζοντας κατά μέσο όρο τους 26,1 βαθμούς Κελσίου. Η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν πέρυσι, στις 13 Αυγούστου, όταν έφτασε τους 28,5 βαθμούς Κελσίου. Πέρυσι, στις αρχές Ιουλίου, η θερμοκρασία της θάλασσας ήταν 24 βαθμοί Κελσίου – δηλαδή 2 βαθμούς πιο δροσερή από ό,τι είναι τώρα.
Ένα πλωτό μέσο μέτρησης κοντά στη Μαγιόρκα της Ισπανίας κατέγραψε φέτος θερμοκρασία νερού 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ανοικτά της Βενετίας και του Σαν Ρέμο στην Ιταλία το νερό ήταν γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις δορυφόρων.
Ένας σοβαρός (Επίπεδο 3 από 5) θαλάσσιος καύσωνας επηρεάζει αυτή τη στιγμή περιοχές μεταξύ Ισπανίας και Σαρδηνίας και θεωρείται ένας από τους πιο έντονους παγκοσμίως. Τις τελευταίες μέρες, ο καύσωνας δυνάμωσε σε ακραίο (Επίπεδο 4 από 5) στη Θάλασσα Αλμποράν, νότια της Ισπανίας, καθώς και στον Κόλπο του Λέοντα, νότια της Γαλλίας.
Πηγή: Lifo.gr (Με πληροφορίες από Washington Post)