Έως και 10 βαθμούς αυξημένη η θερμοκρασία στην επιφάνεια των καμένων εδαφών

Τα δορυφορικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης που συνέλεξε ο δορυφόρος Landsat-9, δίνουν τη δυνατότητα για λεπτομερή παρακολούθηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του εδάφους.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση των συνεπειών φυσικών καταστροφών – όπως οι δασικές πυρκαγιές – στο τοπικό μικροκλίμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μελέτησε δορυφορικές μετρήσεις από δύο συνεχόμενες θερμές περιόδους: στις 17 Ιουλίου 2024, πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Βαρνάβα και την Πεντέλη, και στις 26 Ιουνίου 2025, σχεδόν έντεκα μήνες μετά.

Η σύγκριση των δεδομένων δείχνει διαφορές θερμοκρασίας της τάξης του 1-2°C σε αρκετές περιοχές, διαφορές που οφείλονται σε φυσικές μεταβολές των καιρικών συνθηκών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως η ζώνη που κάηκε τον Αύγουστο του 2024. Σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη, μέσα στα όρια της καμένης έκτασης, η θερμοκρασία του εδάφους τον Ιούνιο του 2025 εμφανίζεται αυξημένη έως και κατά 10°C σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέτρηση του Ιουλίου 2024, πριν από τη φωτιά. Παρά την παρέλευση σχεδόν ενός έτους, η έλλειψη βλάστησης συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά την ενεργειακή ισορροπία της περιοχής, οδηγώντας σε αισθητή επιφανειακή υπερθέρμανση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές αφορούν τη θερμοκρασία επιφάνειας του εδάφους. Ωστόσο, είναι λογικό να αναμένεται πως παρόμοιες – αν και μικρότερης έντασης – διαφορές θα παρατηρούνται και στη θερμοκρασία του αέρα κοντά στο έδαφος.

Συνοψίζοντας, τα δορυφορικά δεδομένα καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η καταστροφή της δασικής βλάστησης από πυρκαγιά οδηγεί σε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας του εδάφους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τόσο το μικροκλίμα όσο και την οικολογική ισορροπία της πληγείσας περιοχής.

Πηγή: Lifo.gr