ελαιουργείο

Εντοπίστηκε ύποπτο ελαιουργείο στην περιοχή Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα, που ρυπαίνει από το Σάββατο με τοξικά απόβλητα (“κατσίγαρο”) πηγές και το μεγάλο ποτάμι που διέρχεται τα χωριά Αυλή, Κασσάνους, Ινι, Μαχαιρά, Βακιώτες, Λαγούτα, Σχοινιά, Δεμάτι και εκβάλλει στην παραλία Δέρματο του Δήμου Βιάννου.

Μετά το χθεσινό δημοσίευμα της “Π” και τις καταγγελίες εκπροσώπων φορέων, ΤΟΕΒ, Πολιτιστικών συλλόγων, κοινοταρχών, του Δήμου στην Αστυνομία κινητοποιήθηκαν άμεσα οι τοπικές υπηρεσίες ελέγχου, αλλά και κλιμάκιο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που έσπευσαν επιτόπου στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της έρευνας, αλλά και διαπιστώσεις της αρμόδιας δημοτικής επιχείρησης, ο ιδιοκτήτης του ύποπτου ελαιουργείου δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος με ειδικούς λάκκους και διαδικασίες για την ασφαλή διαχείριση του κατσιγάρου.

Ο ίδιος φέρεται να έκανε παράνομα απόρριψη με βυτία των τοξικών αποβλήτων στα φρεάτια του βιολογικού καθαρισμού Αρκαλοχωρίου, προκαλώντας μάλιστα ζημιές στο μηχανολογικό σύστημα του βιολογικού καθαρισμού, ενώ τα τοξικά απόβλητα στη συνέχεια προκαλούν εκτεταμένες μολύνσεις στο μεγάλο ποτάμι και στις πηγές.

Ο ελαιουργός με την πράξη του που έγινε “εν κρυπτώ” ήθελε να ξεγελάσει όλους “βαφτίζοντας ”τον κατσιγαρο σε αθώα λύματα, ενώ φέρεται την ίδια μέθοδο να χρησιμοποιούσε και τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης έγινε γνωστό στην “Π” ότι, παράλληλα με τις καταγγελίες των τοπικών φορέων στην Αστυνομία, ο Δήμος Μινωα και η αρμόδια Αρχή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας αναμένεται να υποβάλουν μηνύσεις.

“Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η διασφάλιση δημόσιας υγείας, η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος των καλλιεργειών των Πολιτών ”δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης. Και προσθέτει: «Κάθε παρανομία ρύπανσης του περιβάλλοντος θα ελέγχεται και θα τιμωρείται.

Η υπηρεσία μας κινητοποιήθηκε άμεσα και είμαστε σε συνεργασία με τον Δήμο, τους τοπικούς φορείς.

Έχουμε την καταγγελία από τον Δήμο για παράνομη απόρριψη κατσιγάρου στο βιολογικό καθαρισμό με συνέπεια τη βλάβη του και την παράλληλη ρύπανση του ποταμού, των πηγών, του περιβάλλοντος”.