Πάνω από το 50 % των επιχειρηματιών στην Κρήτη δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιβιώσουν από την πρωτόγνωρη επιδημιολογική κρίση, η οποία είχε δραματικές συνέπειες για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους, όχι επιδημιολογικά, αλλά … οικονομικά.
Η παρατεταμένη περίοδος του lockdown σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες συνθήκες, την αβεβαιότητα, αλλά και την τρομακτική μείωση ρευστότητας σε όλα τα νοικοκυριά, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας με τους επαγγελματίες του χώρου να αναζητούν λύσεις για την επιβίωση τους.
Κάτι τέτοιο βέβαια μοιάζει υπερβολικά δύσκολο έως ακατόρθωτο, αφού για να μπορέσει να επιτευχθεί εισροή χρημάτων πρέπει αφενός οι συνθήκες να ευνοούν την κατανάλωση και αφετέρου να υπάρχει το απαιτούμενο κεφάλαιο για να διοχετευθεί στην αγορά.
Προφανώς όμως, ούτε οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ούτε τα απαιτούμενα κεφάλαια υπάρχουν, προκειμένου να υπάρξει μια ισορροπία στην αγορά.
Οι έμποροι, περισσότερο και καλύτερα από τον καθένα γνωρίζουν ότι αυτή η περίοδος είναι η χειρότερη περίοδος που έχουν βιώσει ποτέ, διότι χωρίς να είναι υπεύθυνοι αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά και να ακολουθούν τις υποδείξεις της κυβέρνησης με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Αντίστοιχα, την κατάσταση γνωρίζει και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, η οποία και έχει κατ’ επανάληψη απευθυνθεί τόσο στα συναρμόδια Υπουργεία, όσο όμως και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Κοινή παραδοχή όλων πλέον είναι πως χωρίς μια ουσιαστική πολιτική παρέμβαση σε πολλαπλά επίπεδα, αμέσως μετά τη διόρθωση των προβλημάτων στον τομέα της Υγείας, το Κράτος θα πρέπει να δει με τεράστιο ενδιαφέρον και προσοχή τα προβλήματα στον τομέα της Οικονομίας, καθώς όσο περισσότερο διαρκεί η υγειονομική κρίση, τόσο περισσότερο διογκώνονται.
Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας
Στο πλαίσιο της παρέμβασης της, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, δεν καυτηριάζει απλά την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά προχωρά και σε μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα αναχαίτισης των πολύ δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά. Ειδικότερα στην επιστολή της η Ομοσπονδία προτείνει:
- Αναστολή πληρωμής δόσεων τόκων και κεφαλαίου στα δάνεια επιχειρήσεων σε όσους δανειολήπτες κατάφερναν να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους, πριν υποστούν τις όποιες επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης της COVID 19, αλλά και σε όσους αντιμετώπιζαν δυσκολίες αποπληρωμής και η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά.
- Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με μείωση της αξίας των δόσεων τόκων – κεφαλαίου κατά 50% που θα πρέπει να λάβει υπόψη της το χρόνο επανεκκίνησης της οικονομίας.
- Δραστική μείωση των επιτοκίων σε επίπεδα euribor με επανυπολογισμό τόκων από την 01.03.2020 και κρατική επιδότηση των τόκων μέχρι την ομαλοποίηση της αγοράς.
- Κούρεμα τόκων κεφαλαίου ανάλογη με τη μείωση του τζίρου λόγω της πανδημίας.
- Αναστολή ενημέρωσης του Τειρεσία για όσες επιχειρήσεις μπήκαν ή θα μπουν στο κόκκινο, την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
- Μέτρα πρόσβασης των ΜΜΕ μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους και κρατικές εγγυήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το 70% των επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ ανάλογη με τη μείωση των μισθωμάτων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε οικόπεδα – ακίνητα που δεν παράγουν εισόδημα (νομικά πρόσωπα).
- Μείωση ποσοστού της επιστρεπτέας προκαταβολής από 70% – 100%, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου και της ζημιάς των επιχειρήσεων.
- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και προσωπικού
- Αναστολή ρυθμισμένων υποχρεώσεων σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας κλπ. Μετά την ομαλοποίηση της αγοράς, ριζική αναδιάρθρωση χρεών με κούρεμα οφειλών και νέες μακροχρόνιες ρυθμίσεις με μικρότερα ποσά και περισσότερες δόσεις, με στόχο την ομαλή επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, διότι επιβαρύνει υπέρμετρα τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι ήδη στο κόκκινο.
- Κατάργηση της προκαταβολής φόρου που εκ των πραγμάτων λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι με τα πολύ μειωμένα οικονομικά δεδομένα λόγω της πανδημίας, οι φόροι αυτοί θα είναι ελάχιστοι.
- Υιοθέτηση αναβαλλόμενου φόρου, για τις χρήσεις 2020, 2021, για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου > 20%, (ανάλογος με αυτό των τραπεζών).
- Αφορολόγητο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3000€ για κάθε ανήλικο παιδί, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.
- Άμεση υιοθέτηση του ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού
- Μέτρα στήριξης και ανακούφισης των επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν αντίστοιχα δραματική κατάσταση την περίοδο 2009 – 2015 της οικονομικής ύφεσης, για τις οποίες τότε δεν υπήρξε κανένα μέτρο στήριξης όπως αυτά που λαμβάνονται σήμερα, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να κλείσουν ή να διακόψουν τη λειτουργία τους ή να τεθούν σε αναστολή.
Η Ομοσπονδία παράλληλα αναφέρει ότι τα μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων θα ήταν δυνατό να είναι αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνονται σήμερα, ωστόσο όμως θα πρέπει επιπλέον να υιοθετηθεί άμεσα ο ακατάσχετος επαγγελματικός τραπεζικός λογαριασμός.