«Χωρίς ανάσα» τα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας

Η ακρίβεια συνεχίζει ακάθεκτη σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 38,97% την τελευταία 15ετία ενώ την τελευταία 3ετία η αύξηση ανήλθε σε 28,50%.

Την ώρα που ο πληθωρισμός που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτές τις τιμές συγκρατείται αλλά επιμένει ανοδικά, οι καταναλωτές δίνουν μάχη με τις τιμές των τροφίμων που παραμένουν υψηλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για τον Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αλλά και οι ανατιμήσεις των τροφίμων συγκρατήθηκαν στο 2%, όμως η αγορά είναι ήδη επιβαρυμένη από μια δύσκολη τριετία ακρίβειας.

Για το διάστημα Απρίλιος 2024 – Απρίλιο 2025 οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων είναι σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ στα νωπά ψάρια στο 8,9%, στα φρούτα στο 8,2%, στα κρέατα (συνολικά) στο 5,4%, οι αυξήσεις στο ψωμί άγγιξαν το 3,3%, στα αυγά η αύξηση έφτασε το 3,2%, στο γιαούρτι το 3,1%, και συνολικά στα λαχανικά το 2,8%.

Όπως είναι σαφές τόσο από τους ίδιος τους καταναλωτές, όσο και από τα σούπερ μάρκετ, οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις ποσότητες που αγοράζουν ακόμη και στα τρόφιμα.

Τα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ για την ακρίβεια είναι σύμφωνα με αυτά του ΙΕΛΚΑ

Για έναν ακόμη μήνα, οι τιμές βασικών αγαθών, όπως φρούτα, λαχανικά, κρέατα είναι τσιμπημένες, όπως προκύπτει και από την μηνιαία έρευνα του Iνστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών – ΙΕΛΚΑ για τον Απρίλιο, με την κυβέρνηση να έχει ήδη αποφασίσει να τερματίσει οριστικά το προσωρινό πλαφόν κέρδους σε βασικά αγαθά από τις 30 Ιουνίου.

Στην έρευνα καταγράφεται αύξηση στις τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Απρίλιο 2025 +0,23% σε σχέση με τον Απρίλιο 2024. Φαίνεται επίσης μια μικρή μείωση -0,34% στο κυλιόμενο 12μηνο (5/2024-4/2025) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς και μια μείωση -0,79% τον Απρίλιο 2025 σε σχέση με τον Μάρτιο 2025.

Οι νέες ανατιμήσεις που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ, οι τιμές βασικών τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται από μήνα σε μήνα. Από το Μάρτιο μέχρι και τον Απρίλιο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε αρνί και κατσίκι ύψους 6,4%, στον καφέ 3,4 %, στα νωπά λαχανικά αυξήσεις 2,1%, στο ψωμί 1,2%, στο μοσχάρι 1,1% και στο χοιρινό 1,7%

«Φωτιά» οι ανατιμήσεις σε καφέ, γλυκά, παγωτά

Ανοδικά επιμένουν οι τιμές σε καφέ, κακάο και σοκολάτα, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά σε μεγάλο βαθμό. Ενώ και στην εστίαση είναι ήδη εμφανείς οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων.

Τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν καφές-κακάο-τσάι κατά 10,6 % και ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά κατά 5,8 %

Η συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων δεν είναι αρκετή για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, αφού η αφετηρία των τιμών των τροφίμων βρίσκεται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Θηλιά« για τα νοικοκυριά παραμένει το στεγαστικό κόστος με τα ενοίκια να επιμένουν ανοδικά και να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του μηνιαίου εισοδήματος, συμπιέζοντας όλα τα υπόλοιπα έξοδα των πολιτών.

Άλμα στις τιμές των τροφίμων 38,97% την τελευταία 15ετία

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, σημειώνεται ότι οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 38,97% την τελευταία 15ετία ενώ την τελευταία 3ετία η αύξηση ανήλθε σε 28,50%. Στην έρευνα αυτή το ΙΕΛΚΑ, εξέτασε την των τιμών την τελευταία 15ετία σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξιοποιώντας τα στοιχεία της Eurostat.

Από την εν λόγω έρευνα προκύπτει ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης των τιμών τροφίμων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από εκείνον στην ΕΕ, ενώ οι αυξήσεις της περιόδου 2022-2024 ήταν αντίστοιχες με εκείνες του μέσου όρου των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντούτοις, οι αυξήσεις στην Ελλάδα επηρεάζουν πολύ περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας του πολύ μικρότερου ρυθμού αύξησης εισοδημάτων μέχρι το 2021.

Πηγή: in.gr