Στο ρυθμό της 13ης αξιολόγησης, της προ – τελευταίας μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους θεσμούς, κινείται από χθες το οικονομικό επιτελείο καθώς ξεκινούν σε τεχνικό επίπεδο οι τηλεδιασκέψεις ενώ στις 25 Ιανουαρίου τη σκυτάλη θα πάρουν οι επικεφαλής των θεσμών με τους αρμόδιους υπουργούς.
Στο επίκεντρο πρόκειται να βρεθούν οι αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού με αιχμή τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων που πλήττονται από την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον καθώς και οι παρεμβάσεις για την προστασία των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το κύμα ανατιμήσεων.
Η έκθεση των θεσμών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο για να επικυρωθεί στο Eurogroup της 14ης Μαρτίου. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται με την εκταμίευση ποσού από τα κέρδη διακράτησης ελληνικών ομολόγων. Όμως, το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων συνδέεται με τις συζητήσεις για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ο αρχικός προγραμματισμός, με βάση και τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου 2018, είναι η Ελλάδα να εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία τον Ιούνιο του 2022.
Η ατζέντα
Εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των εκκρεμών συντάξεων: Πρόκειται για το μεγαλύτερο αγκάθι που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να έχουν σημάνει συναγερμό ώστε να υπάρξει άμεσα απτό αποτέλεσμα. Άλλωστε η παρακολούθηση της προόδου έχει αποφασιστεί να γίνεται σε μηνιαία βάση για την αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και μακροχρόνιο, και είναι μέσα στον κατάλογο με τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα για να εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία. Διαφορετικά, η μη τήρηση των νέων δεσμεύσεων θα φέρει παράταση των μεταμνημονιακών περιορισμών.
Πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη: Ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου έως τον Φεβρουάριο του 2022, μαζί με τις εφαρμοστικές διατάξεις. Στο clawback αναστροφή των σημαντικών καθυστερήσεων για τα ποσά που πρέπει να εισπραχθούν για το 2020. Όσον αφορά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων υγείας, το ορόσημο για τα μέσα του 2022 είναι να επιτευχθεί μερίδιο 40% κεντρικών δημοσίων συμβάσεων των συνολικών νοσοκομειακών δαπανών.
ΕΝΦΙΑ: Η μεταρρύθμιση του νέου ΕΝΦΙΑ πρέπει να ολοκληρωθεί, με τις πληρωμές να ξεκινούν τον Μάρτιο του 2022.Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην τελική φάση των αλλαγών που θα διέπουν τον νέο φόρο ακινήτων, ενώ ειλημμένη είναι και η απόφαση για έναρξη των πληρωμών τον προσεχή Μάρτιο, ώστε οι φορολογούμενοι να πληρώσουν σε 10 ή 12 δόσεις.
Επικύρωση των δασικών χαρτών: Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Στόχος είναι να επικυρωθούν έως τα μέσα του 2022. Τον περασμένο Οκτώβριο το υπουργείο Ενέργειας έδωσε τετράμηνη παράταση προκειμένου να υπάρξουν εσωτερικές διορθώσεις στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών, αλλά και για να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στους πολίτες να ασκήσουν αντιρρήσεις.
Χρηματοπιστωτικό σύστη-μα: Η μεγάλη εκκρεμότητα έχει να κάνει με την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Οι Αρχές ετοιμάζονται να λάβουν σχετικά μέτρα, μεταξύ άλλων προς βελτίωση της διεκπεραίωσής τους σε συγκεκριμένα δικαστήρια, με σκοπό την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων σε μεγάλο βαθμό εντός του 2022. Οσον αφορά τις εγγυήσεις, παρά την επιτάχυνση κατά το γ’ 3μηνο του 2021 των πληρωμών από την πλευρά του Δημοσίου προς τις τράπεζες, σχετικά με τις εγγυήσεις επί δανείων οι οποίες έχουν καταπέσει, ο ρυθμός εκκαθάρισης εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος των προσδοκιών.
Οσον αφορά τους πλειστηριασμούς, οι θεσμοί ζητούν την υιοθέτηση μιας εκτενούς αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς αναμένεται να επιταχύνει την απόδοση της δικαιοσύνης και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Οι εργασίες συνεχίζονται με στόχο να υπάρξουν βελτιώσεις στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Δικαιοσύνη:Αυτή τη στιγμή καταγράφονται καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία για το ηλεκτρονικό σύστημα διαχειρίσεως υποθέσεων και εκτιμάται πως δεν είναι εύκολη υπόθεση η ανάθεση το α’ τρίμηνο.