Ελληνική Οικονομία

Ο νέος πτωχευτικός νόμος αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s, SMP’s) που θέλει η  κυβέρνηση για να επουλώσει τις πληγές στην οικονομία που έχει ανοίξει η πανδημία. Το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας είναι αυτό που ξεκλειδώνει τα δύσκολα σημεία της 8ης μεταμνημνονιακής αξιολόγησης.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών εξέτασαν την προηγούμενη εβδομάδα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος, βαθμολόγησαν την πρόοδο του, και παρέδωσαν τις αναφορές για τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας, στους επικεφαλής.

Έτσι η ομάδα των τεσσάρων αξιωματούχων ( Ε.Ε. ΕΚΤ, ΕSΜ, ΔΝΤ) θα πιάσει σήμερα το νήμα της αξιολόγησης από εκεί που το άφησε η τεχνική αντιπροσωπεία για να τη συνεχίσει σε πιο βαθειά νερά, και με σκοπό αυτή να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες δηλαδή μέσα σε 48 ώρες.

Στις εξπρές διαδικασίες που θα γίνουν και μέσω τηλεδιάσκεψης οι θεσμοί θα εστιάσουν στο δημοσιονομικό μέτωπο, στους κραδασμούς που υφίσταται ο προϋπολογισμός, στα πλήγματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στον παραγωγικό ιστό και στις αβεβαιότητες για τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Η αισιοδοξία των θεσμών για ύφεση μικρότερη από 9% για το σύνολο του 2020 έχει βγει εντελώς από τον χάρτη ενώ υψηλού ρίσκου θεωρούν την ελληνική πρόβλεψη για έλλειμμα 6,23% ΑΕΠ φέτος και μόλις 1% του ΑΕΠ το 2021.

Για τους δανειστές το σενάριο βάσης για το πρωτογενές έλλειμμα δεν έχει καμία τύχη ενώ με βάση τις δικές τους προβολές πιο κοντά σε πρωτογενές αποτέλεσμα 2% θα βρεθεί ο προϋπολογισμός του χρόνου. Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της ανάπτυξης που είναι το κλειδί για να μην υπερισχύσει το δυσμενές σενάριο για έλλειμμα 3%.