Τράπεζα της Ελλάδας

Μείωση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης κατά 65,5%, με παράλληλη μείωση των τουριστικών εσόδων κατά 51,2%, δείχνουν για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, τα πρώτα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στην επιδείνωση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών εμφάνισε αύξηση κατά 534 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 6,2 δισεκ. ευρώ. Τον Μάιο ωστόσο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 413,7% και 286,2%, αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα επιδράσεων βάσης λόγω των χαμηλών επιπέδων τους το 2020.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών στο πεντάμηνο οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών σε απόλυτα μεγέθη.  Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 27,8% και 15,5% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές, αντίστοιχα, και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 20,1% σε τρέχουσες τιμές και 5,1% σε σταθερές τιμές.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν περίπου με τον ίδιο ρυθμό (21,5%) σε τρέχουσες τιμές, ενώ σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν κατά 18,8% και 20,8% αντίστοιχα. Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση, πρωτίστως, του ισοζυγίου μεταφορών, αλλά και του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε.

Το έλλειμμα στο συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) αυξήθηκε κατά 705 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 5,7 δισεκ. ευρώ.