Σημαντική αύξηση καταγράφει ο αριθμός των προσφερόμενων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο του έτους, με τα διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα τον Μάρτιο να παραπέμπουν στην εικόνα του περσινού Ιουνίου, λίγο πριν από την κορύφωση της τουριστικής σεζόν.
Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τον προηγούμενο μήνα ξεπέρασε τις 221.000, διαμορφώθηκε δηλαδή σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα 224.000 καταλύματα του περσινού Ιουνίου πριν από το peak της σεζόν. Η άνοδος αυτή οφείλεται είτε στην τακτική των ιδιοκτητών να αναρτήσουν νωρίτερα μέσα στο έτος τα καταλύματά τους στις σχετικές πλατφόρμες, είτε στην γενικότερη αύξηση της προσφοράς ακινήτων, κάτι που θα διαφανεί από την πορεία της αγοράς τους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι πέρυσι τον Αύγουστο, τον πιο «θερμό» μήνα του καλοκαιριού, ο αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων είχε ανέλθει σε περίπου 232.000, με τον αντίστοιχο αριθμό των κλινών να διαμορφώνεται στο 1,02 εκατ.
«Η εξέλιξη του αριθμού των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά το α’ τρίμηνο του 2025 δείχνει συνεχιζόμενη αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, διατηρώντας τη δυναμική που ξεκίνησε το 2023 και ενισχύθηκε εντός του 2024», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό Στατιστικό Δελτίο. «Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει τη σταθερή ενίσχυση της προσφοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αρχή του 2025, αντανακλώντας θετικές προσδοκίες για την εξέλιξη της ζήτησης εντός του έτους».
Πληρότητα
Ως προς την πληρότητα του α’ τριμήνου του 2025, καταγράφηκε αύξηση τους δύο πρώτους μήνες και σταθεροποίηση τον Μάρτιο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, παρά την αύξηση προσφερόμενων καταλυμάτων και κλινών.
Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο η πληρότητα αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 14%, έναντι 12% το 2024. Μεγαλύτερη ήταν η απόκλιση τον Φεβρουάριο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 15% από 10% το 2024, με τον Μάρτιο η πληρότητα να παραμένει σταθερή στο 17%.
Πάντως, η μέση διάρκεια παραμονής σε καταλύματα την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2025 παρουσίασε γενικευμένη μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, με την πλειονότητα των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου να είναι κατά βάση ξένοι τουρίστες σε ποσοστό 60% και άνω.
Αυξήθηκαν οι αφίξεις
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις του α’ τριμήνου, το ΙΝΣΕΤΕ κατέγραψε 1,6 εκατ., αριθμός ενισχυμένος κατά 4,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, σύμφωνα με το INSETE.
Από τις αφίξεις αυτές, το 73% σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Αθηνών και το 24% στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και μόλις 3% στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Πιο αναλυτικά, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέγραψε 1,2 εκατ. διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 5,9%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκαν 404.000 διεθνείς αφίξεις με άνοδο 8,9% σε ετήσια βάση.