ελαιόλαδο

Εντείνονται οι ενέργειες του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης σχετικά με το σύστημα επισήμανσης διατροφικών προϊόντων Nutri – Score και την τροποποίηση των κριτηρίων αξιολόγησής του, που υποβαθμίζουν πολλά προϊόντα της Κρητικής Διατροφής.

Δυστυχώς, το σύστημα αξιολόγησης του Nutri – Score έρχεται σε αντίθεση με την κατεύθυνση της στρατηγικής “from farm to fork “ της Ε.Ε., λόγω των επιλεκτικών κριτηρίων αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει, υποβαθμίζοντας πολλά προϊόντα της Μεσογειακής και κατ’ επέκταση της Κρητικής Διατροφής, όπως το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές κ.ά.

Αυτό συμβαίνει διότι δεν αξιολογείται το σύνολο του ποιοτικού προφίλ και της διατροφικής τους αξίας, αλλά μόνο τα λιπαρά, τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες, το αλάτι και οι φυτικές ίνες. Με αυτό το σύστημα αξιολόγησης, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για παράδειγμα κατατάσσεται σε χαμηλή διατροφική κατηγορία και μάλιστα στην ίδια με την σάλτσα ketch-up (αρχικά κατηγορία D (μεταγενέστερα κατηγορία “C”), ενώ η coca-cola light εμφανίζεται με καλύτερη αξιολόγηση στην κατηγορία “Β”.

Με επιστολή του ο ΣΕΚ ενημέρωσε το νέο υπουργό, κ. Λιβανό, σχετικά με το Nutri – Score και τον κίνδυνο που αποτελεί για τα Κρητικά προϊόντα η χρήση του με την τωρινή του μορφή. Αντίστοιχη ενημέρωση έγινε προς την Περιφέρεια Κρήτης και τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες για τις εξελίξεις και τους κινδύνους που εγκυμονεί το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινωβουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork», η Επιτροπή προτείνει δράσεις για την ενδυνάμωση των καταναλωτών να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης μιας υποχρεωτικής ετικέτας διατροφής της συσκευασίας.

Το σύστημα Nutri-Score είχε πάρει ήδη έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε (Regulation (EU) No 1169/2011) για προαιρετική χρήση και αρκετές είναι οι χώρες που το έχουν υιοθετήσει (Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία). Πρόσφατα όμως έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η χρήση του Nutri – Score από αλυσίδες του εξωτερικού.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Τσεχία άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση συστημάτων εμπρόσθιας επισήμανσης τροφίμων, μέσω του κου Βορίδη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία κ.ά.) έχουν ήδη κάνει ανακοινώσεις κατά του Nutri – Score αλλά και  προτάσεις για ανάλογα συστήματα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει μόνο καταγγελτικό λόγο, αλλά προτάσεις τεκμηριωμένες, οι οποίες δεν εξυπηρετούν απλά συντεχνιακά εθνικά συμφέροντα, αλλά προστατεύουν τον ευρωπαίο καταναλωτή, αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα να έχει μια πλήρη και σωστή απεικόνιση του διατροφικού επιπέδου των προϊόντων που καταναλώνει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΚ δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειές, του καταθέτοντας συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα.