Το πρόβλημα πρόσβασης των επιχειρήσεων στην ρευστότητα περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων οι οποίοι μετέχουν στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και ζήτησαν «ελαστικοποίηση» των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων δανεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Ο Ιωάνης Μπρατάκος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, είπε ότι σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ρευστότητα. «Οι τράπεζες δεν έχουν αναλάβει τον πολύ σημαντικό ρόλο που τους αναλογεί, παρά την απαιτούμενη ρευστότητα που έχουν ήδη λάβει», είπε και πρόσθεσε ότι οι προϋποθέσεις που απαιτούνται από τις επιχειρήσεις για να είναι αξιόχρεες και να λάβουν χρηματοδότηση, είναι αδύνατο να πληρούνται από τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.
Ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, επισήμανε ότι το 85% των επιχειρήσεων είναι εκτός δανεισμού. «Όταν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στις συναντήσεις που κάναμε, αναγνωρίζει ότι το 85% των επιχειρήσεων είναι εκτός κάθε δανεισμού, ουσιαστικά αποδέχεται ότι δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα τραπεζική στήριξη στις επιχειρήσεις», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και επισήμανε ότι «40.000 επιχειρήσεις, το έτος 2020, πήραν κάποια μορφή δανεισμού, δηλαδή πήρε μόλις το 7% ενώ το 93% των επιχειρήσεων δεν είχε καμία μορφή δανεισμού».
Στο κλίμα αυτό, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος εκτίμησε πως «όταν λέμε ότι τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα προχωρήσουν μέσω των Τραπεζών, είναι σαν να λέμε, εκ προοιμίου, ότι θα εξαιρεθεί το 85% των επιχειρήσεων». Ο κ. Χατζηθεοδοσίου προειδοποίησε για αφελληνισμό των επιχειρήσεων και ζήτησε σχέδιο για το χρέος των επιχειρήσεων, ιδίως αυτό που δημιουργήθηκε στην πανδημία, και σχέδιο εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων.
Ο Γιώργος Καββαθάς από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, ζήτησε να προσαρμοστούν τα τραπεζικά κριτήρια στα ελληνικά δεδομένα. Όπως τόνισε, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 93% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό και συνεπώς «το μεγάλο πρόβλημα είναι να προσαρμόσουμε τα τραπεζικά κριτήρια στα ελληνικά δεδομένα ή τουλάχιστον να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την αύξηση των επιχειρήσεων στον δανεισμό».
Ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ανέφερε ότι ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό εξαιτίας των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων, είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα του επιχειρηματικού κόσμου και απαιτούνται δραστικές και άμεσες αποφάσεις. Το τοπίο αυτό, όπως τόνισε έχει δημιουργηθεί αν και οι τράπεζες έχουν αντλήσει φθηνή ρευστότητα από τα έκτακτα προγράμματα της ΕΚΤ με μηδενικά ακόμα και με αρνητικά επιτόκια αλλά δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί, σε μεγάλο βαθμό, στις ανάγκες της αγοράς.
Η Αθηνά Χατζηπέτρου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ήταν να δράσει με ταχύτητα στην πανδημία. Ανασχεδιάστηκαν και μέχρι στιγμής λειτουργούν 8 προϊόντα, όπως ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εκταμίευση το 2020 και το 2021 υπερβαίνει τα 7,8 δισ. ευρώ. Το δημόσιο χρήμα που χρησιμοποιήθηκε για τα 7,8 δισ. ήταν, όπως είπε η κ. Χατζηπέτρου ήταν 2,3 δισ.